V Pardubicích přibudou další místa se zákazem pití alkoholu

Pardubice – Podle pardubického magistrátu je jediná zbraň proti partám mladých lidí a bezdomovcům, kteří na veřejnosti obtěžují ostatní, rozšířit počet míst, kde bude platit zákaz pití alkoholu. Strážníci denně vyjíždějí kvůli agresivním pijákům. Problémy umocňuje i demolice části bývalé továrny Prokop, ve které bezdomovci pobývali. Někteří hledají útočiště i v pardubické nemocnici.

Magistrát navazuje na dosavadní zkušenosti se zákazem pití alkoholu. Varovné cedule se teď objeví na dalších místech, jak uvedl náměstek pardubického primátora Alexandr Krejčíř (ODS). Nový zákaz má platit na Náměstí republiky, v části sídliště Dubina a v ulici Jana Palacha. Strážníci ale můžou pijákům alkohol maximálně odebrat a z místa je vykázat.

Ivana Vítková z Městské policie Pardubice informovala, že bezdomovci totiž většinou nemají peníze na zaplacení pokuty. Zkušenosti s nimi mají i v Pardubické krajské nemocnici, naposledy na radiodiagnostickém oddělení. Mluvčí nemocnice Alice Štrajtová Štefková dodala, že zatím nijak nelze zamezit přístupu bezdomovců do objektu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle sociálních pracovníků žije v Pardubicích kolem 150 lidí bez domova. Nabízenou pomoc někteří rázně odmítají. Koordinátor pro osoby bez přístřeší z SKP Centra Martin Vařejčko sdělil, že zhruba 10 procent bezdomovců se vyhýbá kontaktu s centrem. „Nechceme, aby počet lidí bez domova narůstal. Měli bychom se snažit jim život na ulici co nejvíce znepříjemnit, aby tady zůstali jen ti místní,“ míní Alexandr Krejčíř.

Nová místa se zákazem pití alkoholu ještě musí schválit zastupitelstvo. Vyhláška tak zřejmě začne platit v polovině dubna.