Louny přišly o polikliniku, vlastník ji prodal

Louny - Vlastník nemocnice v Lounech prodal v těchto dnech sousední polikliniku. Transakce se uskutečnila bez vědomí města, které mělo o polikliniku také zájem. V budově jsou ordinace privátních lékařů a také rentgenové pracoviště či laboratoře. Na konci ledna vedení nemocnice uzavřelo kvůli nedostatku lékařů interní oddělení a chirurgii, což znamenalo ukončení akutní péče. Nový vlastník - pražská společnost Retarder podle radnice sdělila, že chce budovu opravit a uzpůsobit tak, aby i nadále sloužila zdravotnickým potřebám. Informaci přineslo severočeské vydání Deníku.

Vedení nemocnice zdůvodnilo prodej polikliniky nedostatkem peněz. Ředitel nemocnice Antonín Strolený ale ještě nedávno ujišťoval, že poliklinika se prodávat nebude a se všemi lékaři budou uzavřeny nové nájemní smlouvy. „Ještě 12. března nás ředitel nemocnice informoval, že bude uzavírat dlouhodobé smlouvy se současnými nájemci prostor, tedy většinou lékaři. Nyní je vše jinak. Poliklinika je prodána, novým vlastníkem je pražská společnost Retarder,“ uvedl lounský místostarosta Jan Čermák (ČSSD).

Vedení nemocnice tak podle Čermáka už není pro město důvěryhodným partnerem: „Stejně jako v případu uzavření dvou nemocničních oddělení nás opět o ničem předem neinformovali. Opakuje se neseriózní přístup nemocnice vůči městu. Zdůrazňovali jsme přitom, že máme zájem o odkupu polikliniky jednat.“

V souvislosti s uzavřením dvou oddělení a zrušením 119 akutních lůžek nemocnice propustí 86 ze současných asi 300 zaměstnanců, nejvíce sester a sanitářů. Nadále bude provozovat 90 lůžek následné péče, 30 sociálních lůžek a deset lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. O nemocné z Loun, kteří potřebují chirurgickou nebo interní péči, se nyní starají nemocnice v Mostě a Chomutově patřící Ústeckému kraji.

Nemocnice v Lounech patřila do léta 2004 Ústeckému kraji, který ji prodal za 58,5 milionu korun. Stala se součástí soukromé Nemocnice svaté Alžběty v Praze. Od ledna loňského roku je nemocnice samostatnou akciovou společností.

Zdravotní sestra měří tlak
Zdroj: ČT24