V Jablonci má premiéru festival světla

Jablonec nad Nisou - V Jablonci nad Nisou se koná festival světla. Už v noci se některé budovy rozzářily pestrými barvami. Většina obyvatel Jablonce nad Nisou tuto akci přivítala. V rámci festivalu technici předvádějí, co moderní svítidla s architekturou dokážou. Festival světla vyvrcholí v pátek večer velkou světelnou show.

Organizátoři festivalu nasvítili deset budov v centru města. Kromě radnice například kostel nebo finanční úřad. Použili k tomu asi stovku LED svítidel. „Chceme ukázat, jak se dá moderními technologiemi vyzdvihnout architektura města, protože ty budovy jsou vidět doslova v jiném světle,“ vysvětluje pořadatel festivalu Hynek Bártík. „Možná by to mohlo být ještě pestřejší. Kdyby to takto zůstalo, tak by se mi to líbilo,“ svěřuje se se svými dojmy jedna z obyvatelek Jablonce nad Nisou. „Inspirovali jsme se především ve francouzském Lyonu, kde už několik desítek let probíhá každý rok v prosinci Svátek světla,“ říká Hynek Bártík.

Součástí festivalu je i odborná konference. Architekti, technici a zástupci vysokých škol na ní představí zajímavé projekty venkovního osvětlení nebo také nové trendy v osvětlování měst. Konference stejně jako pouliční atrakce by se měly opakovat každý rok.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Pro světelnou show pořadatelé festivalu vybrali pátek, kdy i v noci bývá v ulicích rušno. Výsledek jejich snažení tak uvidí nejvíc lidí.