Na Karlovarsku se množí případy „černých“ studentů

Karlovarsko – Na hejtmanství v Karlových Varech mají podezření, že se na středních školách a učilištích vyskytují stovky přijatých žáků, kteří nikdy nenastoupí do prvního ročníku, anebo absentérů, kteří chodí do školy jen z toho důvodu, aby nebyli vyhozeni. Komu se nechce pracovat, má to takto snazší, než být v evidenci úřadu práce. Dotyční tím však zneužívají systém zdravotního pojištění, které za ně platí stát.

Krajský radní pro školství Vratislav Emler přišel na zneužívání škol přes takzvané zápisové lístky. Ty potřebuje každý, kdo chce nastoupit na střední školu jinak než z deváté třídy. Do různých škol tak byli přijati na denní studium osmnáctiletí, v některých případech dokonce dvaadvacetiletí. Na 400 v loňském roce přijatých žáků v Karlovarském kraji se vytratilo ze škol už během prvního pololetí.

„3800 žáků nám nastupuje do prvních ročníků, vydali jsme ale zhruba 1450 zápisových lístků,“ upřesnil Vratislav Emler. Vyloučit žáka, který může systém takto zneužívat až do svých 26 let, mohou ředitelé škol až po správním řízení. To však nebývá jednoduché a může trvat až tři měsíce, jak říká zástupkyně ředitele Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově Zdeňka Kolbasová.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Vratislav Emler dodal, že nestudující studenti se mohou chodit nechávat zapsat opakovaně do různých škol. Školy k odhalování a rychlému vylučování černých duší příliš nemotivuje ani systém financování. Státní příspěvek dostávají za každého žáka, ať do školy chodí nebo ne.