Farmářský trh v Dejvicích přilákal davy Pražanů

Praha - Mnoho Pražanů si dnes přivstalo a hned ráno vyrazilo na Vítězné náměstí v pražských Dejvicích, kde byly poprvé zorganizovány farmářské trhy s nabídkou ovoce, zeleniny, sýrů, vín či květin od tuzemských producentů. Na Vítězném náměstí postavili zemědělci několik desítek stánků, které krátce po zahájení trhů obklopily davy koupěchtivých Pražanů. Podobná tržiště totiž nyní v metropoli téměř neexistují a lidé jsou při nákupu odkázáni zejména na supermarkety a hypermarkety.

Nejdelší fronty se od rána tvořily u stánků s ovocem a zeleninou, pečivem a uzeninami. Uličky mezi stánky byly plné lidí, z nichž mnozí si odnášeli plné tašky a košíky s čerstvou zeleninou či pytle brambor. Lidé mohli využít i kurýrní službu, která jim za poplatek odvezla nákup domů. Návštěvníci mohli nakoupit i speciality z pštrosí a kozí farmy, biopotraviny či sazenice. Návštěvníky farmářských trhů příjemně překvapily ceny nabízených produktů. Například jablka či některé druhy zeleniny bylo možné koupit za nižší ceny, než které nabízejí supermarkety.

Farmářské trhy by se měly opakovat

Podle pražského primátora Pavla Béma jsou farmářské trhy skvělý nápad, protože podobných tržišť je nyní v Praze jako šafránu. „Doufám, že tím (farmářskými trhy) vytvoříme konkurenci všem těm hypermarketům,“ podotkl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

V Praze v minulosti fungovalo několik tržnic, například na Vinohradech, Pankráci, Smíchově či v Holešovicích, většina z nich však zanikla. Třeba v holešovické tržnici sice stánkový prodej přetrval, sortiment je však dnes zcela jiný než dříve. Převažují stánky s nepotravinářským zbožím, které často provozují v Česku žijící Vietnamci.

Farmářské trhy by se v Dejvicích měly pravidelně opakovat, o jejich osudu rozhodne anketa mezi jejich návštěvníky. Organizátoři chtějí oslovit zejména ty Pražany, kteří preferují přímý nákup čerstvých potravin od zemědělců před návštěvou obchodního centra nebo dávají přednost zboží od českých výrobců před zahraničními výrobky. Záměrem organizátorů je opakování trhů ve čtrnáctidenním intervalu od jara až do podzimu. Organizátoři trhů chtějí založit tradici v době, kdy kvalita potravin na českém trhu je častým terčem kritiky například ze strany odborníků na gastronomii. Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají tak lépe zaplaceno, nemusejí se totiž dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje.

Vznik farmářských tržišť plánuje také společný projekt nadace Partnerství a občanského sdružení Archetyp. V jeho rámci bylo již na podzim roku 2008 vytipováno v hlavním městě 17 potencionálních míst pro vznik tržnice. Vážný zájem o její zřízení potvrdili v únoru zástupci několika městských částí. Ještě během tohoto jara by chtěla trh zřídit například modřanská radnice. Nápad se velmi zamlouvá také radním v Suchdole, kde by trhy mohly odstartovat na podzim.