Volby v Kunějovicích se kvůli chybě asi budou muset opakovat

Kunějovice - Sobotní obecní volby v Kunějovicích na severním Plzeňsku se zřejmě budou muset opakovat. Může za to chyba na volebních lístcích. Bylo na nich vytištěno, že se volí šest členů zastupitelstva, ačkoliv správně se jich mělo volit jen pět. K volbám přitom v obci přišly více než tři čtvrtiny voličů.

Statistici večer zjistili chybu a spočítané lístky a výsledky voleb proto od volební komise nepřevzali. V takovém případě zákon uvádí, že ministr vnitra by měl do 30 dnů vyhlásit opakované hlasování. Kunějovice byly poslední obcí, kde se konaly volby před podzimním řádným celostátním hlasováním. Lidé si volili zastupitele jen na půl roku.

„Všechny hlasy, kde lidé zaškrtali šest míst, jak bylo napsáno na volebních lístcích, jsou tedy špatně. Byla to odhadem asi polovina voličů,“ uvedl zastupitel volební komise Ladislav Pašek. Chyba vznikla zřejmě poté, co registrační úřad, jímž je radnice ve Všerubech na Plzeňsku, si při kontrole vytištěných hlasovacích lístků nevšiml špatné číslice v záhlaví lístků.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Ze 101 oprávněných voličů přišlo k volbám 77 lidí. Nové zastupitelstvo vybírali voliči ze dvou kandidátek nezávislých kandidátů. Na každé bylo po šesti lidech. Volby se v obci konaly poté, co loni v listopadu zemřel starosta.

Původně se mělo volit také v zadlužených Pramenech na Chebsku. Opakovala se tam ale situace ze závěru loňského roku. Ani na druhý pokus se nenašel žádný zájemce o řízení obce. Vzhledem k tomu, že Prameny nemají zastupitelstvo, řídí obec správce jmenovaný ministerstvem. Jeho pravomoci jsou však omezené - musí zajistit běžný chod obce, ale nemůže rozhodovat o investicích.