Diskuse o zrušení chirurgií v Opočně a Broumově bude pokračovat

Opočno - Ostré protesty a více než deset tisíc podpisů pod peticemi proti rušení chirurgických oddělení v nemocnicích v Broumově a v Opočně slaví úspěch. Svá původní prohlášení ze začátku března teď vedení Královéhradeckého kraje mírní. Hejtman Lubomír Franc nově tvrdí, že nic není rozhodnuté, a slibuje, že diskuse bude pokračovat. Záměr kraje zrušit chirurgii v nemocnici v Opočně potvrdila prvního března radní Jana Třešňáková.

„Existuje návrh pana ředitele ukončit činnost k 30. 6. 2010, neboť chirurgické oddělení produkuje měsíčně 1,5 milionu korun ztráty, což je téměř dvacet milionů za rok,“ řekla Třešňáková. Radní potvrdila i záměr zrušit chirurgii v Broumově, kde je ztráta sedm milionů ročně.

Když se zvedla vlna protestů občanů, kraj přibrzdil. „Dnes to je v pozici, že žádné rozhodnutí učiněno nebylo,“ řekl hejtman kraje Franc. „Nekomunikace Královéhradeckého kraje vůči samosprávě je zarážející a ať pan hejtman říká, co chce, my ty informace nemáme,“ prohlásil Štěpán Jelínek, starosta Opočna.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Veřejnou diskusi ohledně chirurgie v Opočně si vynutilo přes deset tisíc občanů z 250 obcí, signatářů peticí. „Každá nemocnice, má-li zůstat nemocnicí, tak musí mít minimálně dvě oddělení, mezi nimiž je chirurgie,“ konstatoval primář Milič Světlík. Předsedkyně ČSSD v kraji poslankyně Orgoníková řekla, že hejtmana France vyzve, aby kraj chirurgickou péči v Broumově i v Opočně zachoval.