Revitalizace pražského Rohanského ostrova může začít

Praha - Radní hlavního města odsouhlasili plán na urbanistický rozvoj Rohanského ostrova. Primátor může s developerem podepsat smlouvu, a revitalizace rozvojového území tak může začít. Hlavní město v červnu 2008 rozhodlo o tom, že lukrativní parcely na Rohanském ostrově prodá Konsorciu Rohan za 1,7 miliardy korun. Na nich má vzniknout nové městské centrum. Náklady na vybudování celého projektu mají činit přibližně 15 miliard korun. Většinu v konsorciu drží developerská společnost Sekyra Group.

Radní Martin Langmajer (ODS) odhaduje, že stavba bude trvat deset až patnáct let. „Samozřejmě developer bude mít zájem realizaci urychlit, protože dokud pozemky nezastaví a nevykoupí od města, platí za ně městu nájem, který je okolo 100 milionů ročně. Čili každý developer, který bude součástí toho projektu, rozhodně bude spěchat na realizaci,“ poznamenal člen pražského vedení.

Sekyra Group již dříve sdělila, že kvůli recesi na trhu se má stavba nových bytů, kanceláří a obchodů uskutečnit v objemově menších fázích. Fázování projektů prý umožní stavitelské společnosti investovat zisky z předchozích etap výstavby do následujících fází. Podíl vlastních zdrojů se má u budoucích projektů Sekyra Group pohybovat kolem 25 procent.

1. fáze - jeden blok rezidenční, druhý komerční

„Bezprostředně po odsouhlasení realizační studie plánujeme zahájit práci na přípravě projektu pro územní rozhodnutí pro první etapu projektu, tedy pro dva domovní bloky, jeden rezidenční a jeden komerční,“ řekl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. „V případě standardního průběhu územního a stavebního řízení budeme stavbu schopni zahájit koncem roku 2011. Předpokládáme, že v té době již opět bude na trhu odpovídající poptávka po tomto produktu,“ dodal manažer. V první fázi projektu má vzniknout přibližně 150 až 200 bytů a 12 000 až 16 000 metrů čtverečních kancelářských ploch. Anderle odhaduje, že první fáze si vyžádá investici kolem 1,5 miliardy korun.

Developer se musel vypořádat s připomínkami úředníků magistrátu. „Šlo především o řešení dopravní infrastruktury, to byla primární věc, druhá věc byla školství. Většina připomínek se týkala služeb a vzniku jakéhosi městského centra, protože jsme nechtěli, aby na Rohanském ostrově vzniklo satelitní městečko. Myslím, že projekt je v tuto chvíli plnohodnotný a odpovídá tomu, že to je revitalizace centra města,“ uzavřel Langmajer.