Zastupitelé Heřmanova Městce se rozhádali kvůli stavbě vodovodu

Heřmanův Městec – Starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek je v podezření ze střetu zájmů. Je totiž spolumajitelem stavební firmy AZ Stavební, která ve městě získala zakázku na vybudování vodovodní přípojky. Po dokončení prací na vodovodu ale firma neuvedla silnici do původního stavu. Město to ale vůbec nereklamovalo. Spor zřejmě skončí sérií žalob.

Zastupitelé v Heřmanově Městci jsou kvůli stavbě vodovodu rozhádaní. Ondřej Sigmund (SZ) se domnívá, že starosta měl špatně odvedenou práci firmy reklamovat – a že tak neučinil, protože má v AZ Stavební padesátiprocentní podíl. „Tento střet zájmů vedl k tomu, že poškodil občany tím, že je tady nechal brodit se v bahně,“ uvedl Sigmund. Starosta Jiroutek to popírá, v zakázce se údajně nijak neangažoval. „Kontrolní výbor zasedal, neshledal žádné pochybení,“ tvrdí Jiroutek (ODS).

Firma AZ Stavební navíc tvrdí, že silnici do původního stavu uvedla. I ona případný střet zájmů odmítá. „Střet zájmů podle mě nemůže být, protože investorem není město, ale VaK Chrudim,“ domnívá se jednatel AZ Stavební Bohumír Dostál. Jenže Jiroutek kromě toho, že vlastní půlku AZ Stavební, je také členem představenstva VaKu. „Vůbec ho nenapadlo, že to je reklamace jeho vlastní práce,“ zlobí se Sigmund. Jiroutek ale tvrdí, že členové představenstva reklamace neřeší.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)