Pokácení lip pobouřilo obyvatele Střekova

Ústí nad Labem - Česká inspekce životního prostředí zarazila kácení stromů v ústecké čtvrti Střekov. Magistrát města tam nechal porazit polovinu z dvaaosmdesáti vzrostlých lip. Tak velký zásah do městské zeleně pobouřil obyvatele města. Podle inspekce totiž mohla většina stromů přežít.

Bílým křížkem byly označeny stromy určené ke kácení, oranžový křížek vybízel ke zvážení kácení. Česká inspekce životního prostředí teď zpochybnila práci úředníků, kteří loni stromy značkovali. Obyvatelé Střekova jsou vesměs přesvědčeni, že kácení v takovém rozsahu nebylo nutné. „Ty stromy tu mohly zůstat. Nevšimla jsem si, že by byly nějak extra nemocné,“ říká za mnohé jedna z obyvatelek Střekova.   

Inspekce teď dala za pravdu lidem, kteří proti kácení protestovali. Většinu lip označených bílými křížky stačilo ošetřit. „Podle názoru inspekce ty dřeviny v žádném případě nebyly v takovém stavu, aby byl zvolen tento zrychlený a zjednodušený postup,“ komentuje vzniklou situaci Jana Moravcová z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. „My trváme na tom, že úředníci magistrátu nepochybili, počkáme si teď na výsledek šetření České inspekce životního prostředí,“ hájí postoj magistrátu jeho mluvčí Milan Knotek. „Bylo mi řečeno odborem životního prostředí, že stromy křížkovali pouze odborníci,“ dodává náměstkyně ústeckého primátora Zuzana Kailová. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Šetření inspekce v Truhlářově ulici by mělo skončit zhruba za měsíc. Jeho výsledky budou důležité pro zeleň v celém městě. Nějakým barevným křížkem jsou v tuto chvíli totiž označeny v Ústí stovky stromů. „Už nechceme, aby se to opakovalo. Vydali jsme proto nyní zákaz kácení jakýchkoli stromů,“ uvádí Zuzana Kailová. „Budeme ještě přísnější. Primátor města nařídil, aby každé příští větší kácení bylo nejprve konzultováno s Českou inspekcí životního prostředí,“ uzavírá mluvčí Milan Knotek. 

Podle vedení ústeckého magistrátu by tak už neměl být žádny další strom ve městě pokácen zbytečně.