Rekvalifikace pomáhá Romům najít práci

Praha - Romské občanské sdružení Velká Ohrada v Praze začalo s novými rekvalifikačními kurzy pro nezaměstnané Romy. Projekt financovaný Evropskou unií navazuje na ty úspěšné z minulých let a jeho cílem je zlepšit postavení Romů na trhu práce. Právě rekvalifikace jsou pro Romy jednou z mála šancí, jak zvýšit své možnosti na pracovním trhu.

Čtyřiadvacetiletý Honza Pulo se vyučil instalatérem. Vždycky si ale přál být řidičem z povolání. Na rozšíření řidičského průkazu ale nikdy neměl dost peněz. Před třemi lety se přihlásil do rekvalifikačního kurzu pro Romy. Díky němu si mohl řidičák udělat a teď už víc než dva roky pracuje, jezdí s nákladním autem. „Já jsem například nevěděl, kde tu práci hledat. Spoléhal jsem se jenom na úřad práce, který tři čtvrtě roku neměl šanci mi práci najít,“ vzpomíná absolvent rekvalifikačního kurzu pro Romy Jan Pulo. 

Teď na úspěšné kurzy z minulých let navazuje další projekt. Zájem je i o zcela nové rekvalifikace. Organizátoři tak plánují otevřít například i kurzy pro číšníky, květinářky nebo kadeřnice. „Kurzy se týkají Romů, kteří jsou nezaměstnaní. Druhou cílovou skupinou jsou pak Romové, kteří jsou sice zaměstnaní, ale proto, aby si udrželi zaměstnání, si potřebují zvýšit kvalifikaci,“ vysvětluje právnička projektu Daniela Světlíková. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Projekt je určený pro Romy žijící v Praze. Mohou se přihlásit sami, nebo je vytipují terénní pracovníci. Nejdřív absolvují motivační kurz, kde je školitelé vhodně nasměrují. Po celou dobu pak na ně dohlížejí a pomáhají jim i hledat pracovní místo. „Já když přijdu s klientem k zaměstnavateli, tak má ten zaměstnavatel větší důvěru,“ říká koordinátor zaměstnávání Štefan Žoldák. „Romové opravdu potřebují pomoc a mít tzv. někoho, kdo za nimi stojí,“ dodává poradkyně Kateřina Laskovská.  

Podle odhadů žije v Praze víc než sedmnáct tisíc Romů. Kolik z nich je bez práce se ale přesně neví. Úřady práce totiž nesmí tuto skupinu speciálně statisticky sledovat a vykazovat. Některé analýzy ale mluví až o osmdesátiprocentní nezaměstnanosti pražských práceschopných Romů.