Trhovci mění sortiment

Svatý Kříž u Chebu – V posledních dvou měsících nacházejí celníci na tržnicích při hranici s Německem drogy. Podezírají asijské trhovce, že je začínají ve větší míře prodávat. Změnu sortimentu přinesla především recese. Na tržnice přijíždí stále méně zákazníků, stovky trhovců stojí u stánků a moc toho neprodají. Drogy, které se nyní objevily, by mohly být odpovědí na otázku, z čeho někteří z nich žijí. Na tržnici Svatý Kříž u Chebu se poprvé objevila droga nikoliv české provenience, tedy marihuana nebo pervitin, ale tvrdá droga z dovozu. Heroin.

Objevení šesti a půl gramu heroinu a patnácti a půl gramu pervitinu není výsledkem nějaké soustředěné kontroly. Podle chebských celníků lze předpokládat, že zatím objevené drogy jsou pouze špička ledovce. „Bylo to objeveno při běžné kontrole, která byla zaměřena na padělané zboží,“ prohlásil ředitel Celního úřadu Cheb Roman Šťovíček a mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová dodala: „Celní správa případy, kdy se naleznou drogy ve vnitrozemí, předává policii a ta potom rozhodne, zda se jedná o trestný čin. S informacemi však také pracuje naše celní protidrogová jednotka.“

V případě všech nalezených drog využili prodejci a distributoři podobné finty jako u jiného nelegálního zboží. Skladují se v malých množstvích v důmyslných skrýších třeba mezi dvojitými stěnami stánků. „Drogy jsou připraveny v takovém množství a ukryty takovým způsobem, že to není pro anonymního zákazníka. Vždy je to pro někoho, kdo si drogy objedná a také si pro ně přijede,“ potvrdil mluvčí Generálního ředitelství cel ČR Jiří Barták. Nikde jinde se podle něj drogy zatím neobjevily. Vychází to prý ze specifické poptávky zákazníků z Německa.

Reportáž Zdeňka Soukupa a Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Na česko-rakouské hranici je situace prozatím odlišná. Obce Řásnice, Strážný, Kaplice, Dolní Dvořiště a Vyšší Brod jsou jen částí seznamu jihočeských příhraničních tržnic, koncem devadesátých let na nich prosperovalo přes 1 100 stánků. Teď je zřejmé, že některé areály zanikly úplně, z jiných jsou jen města duchů. „Cizinecká policie zaznamenala úbytek tržnic asi o 50 procent,“ vysvětlila mluvčí cizinecké policie Simona Daňková.

Na krachu tržnic se podílela řada vlivů: nové silnice, posilující koruna, intenzivní kontroly, hospodářská recese i obce, které o trhovce nestály. Jednoduše – český oběd už totiž nestojí desetkrát míň než ten v Německu nebo Rakousku a prázdné jsou i čerpací stanice. „Obec zrušila na svém území dvě tržnice,“ doplnil starosta Strážného Jaroslav Pubal (ČSSD). Jihočeští policisté a celníci naposledy na několik dnů obsadili tržnici ve Strážném před Vánoci. U těch trhovců, kteří tady ještě zůstali i přes evidentní úpadek, žádné drogy nenašli.