Miliony do oprav karlovarských sídlišť

Karlovy Vary - Karlovy Vary začaly s nejrozsáhlejší rekonstrukcí  sídlišť v dějinách města. Chtějí investovat miliony eur i korun. Opravovat budou celé bloky ulic. O dotace můžou žádat i obyvatelé paneláků. Mnohé ale odrazuje přílišná byrokracie, která to provází. Město proto v této oblasti nabízí odbornou pomoc.

Miliony korun z evropských dotací by měly lidem pomoct s nákladnou údržbou panelových domů. Těm chybí izolace, dosluhují rozvody elektřiny. Největší problém však představují opravy desítky let starých výtahů. „Výtahy musí splňovat určité evropské normy, které v současné době většina těch výtahů nesplňuje,“ přiznává vedoucí oddělení dotací karlovarského magistrátu Pavlína Stracheová.

Lubomír Netolický ze Staré Role se pro obyvatele panelového domu snaží získat dotaci na rekonstrukci výtahů. Říká, že kdyby tolik energie věnoval do podnikání, už by byl milionář. „Té byrokracie je okolo toho hrozně moc. Kolikrát si říkám, proč tohle vyplňuji, když to stejně nikdy nikdo nebude číst,“ říká Lubomír Netolický.    

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci města vysvětlují, že podmínky pro přidělení dotací stanovila Evropská unie. Lidé by se jich ale neměli bát. Město nabízí pomoc při vyplňování dotazníků i s vyúčtováním. „Musí to samozřejmě splňovat předepsané postupy. Je s tím zvýšená byrokracie, ale samozřejmě jednorázově získané prostředky se vyplatí,“ uvádí náměstek karlovarského primátora Petr Keřka.  

Jedna z největších čtvrtí Karlových Varů, Stará Role, by se díky masivním dotacím měla zásadně změnit. Nový vzhled budou mít parkoviště a chodníky. Lidem začne sloužit i opravený kulturní dům. „Město i prostřednictvím dotací získalo do této městské části více než šest set milionů korun,“ vypočítává další z náměstků karlovarského primátora Tomáš Hybner.   

Náměstek primátora odhaduje, že rekonstrukce sídliště ve Staré Roli potrvá do roku 2013.