Léčba popálenin v Ostravě slaví úspěchy

Ostrava - Léčba popálenin patří k těm nejnáročnějším a podle ministryně zdravotnictví i samotných lékařů by měla probíhat ve třech specializovaných centrech. Ta teď dostanou z evropských fondů celkem 150 milionů korun – hlavně na obnovu přístrojů. Ostravské centrum zaznamenává úspěchy v léčbě těžce popálených dětí i využívání nových metod – jako je použití umělé kůže či krevních destiček.

Ročně se v popáleninovém centru ostravské fakultní nemocnice léčí zhruba 500 pacientů s vážnými popáleninami a přibližně polovina z nich skončí na Jednotce intenzivní péče. Iveta Wykretová strávila na lůžku skoro měsíc, stačilo špatně postavit na stůl vřelou polévku a obsah hrnce skončil na jejích zádech. „Šílená bolest a než mě převezli, než se to zklidnilo, to bylo něco šíleného,“ vzpomíná na svůj hrůzný zážitek.

Popálenina se ale nehojila – musela na operaci. Byla ale včas ve správných rukou a navíc zdejší lékaři ověřují unikátní metodu - krevní destičky z vlastní krve pacienta. Obsahují růstové faktory, hojení je rychlejší, jizvy menší. „Po operaci byl zvrat, veliký zvrat, nebyly ty bolesti,“ popisuje své léčení Iveta Wykretová. „Už čtvrtý den po operaci jsme konstatovali vysoký stupeň hojení,“ potvrdila i lékařka Hana Klosová.

Podle primářky Popáleninového centra FN Ostrava Zdenky Crkvenjaš jsou výsledky nové metody opravdu slibné. Teď centrum dostalo grant Moravskoslezského kraje, který podporuje výzkum. Padesát milionů teď posílají do centra i evropské fondy – hlavně na nové přístroje. Seznam vznikl rychle, a jak říká primářka, už musela i škrtat. Vedle obnovy sálů, či dýchacích přístrojů plánují i cévní laser. „Velice dobře se využívá v péči o jizvy, doteď pacienti museli na plastické chirurgie, kde se to opravdu platilo hodně. Bylo to nedostupné a mohli si to dovolit jen někteří,“ říká primářka Zdenka Crkvenjaš.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové jsou následky takového zranění spojeny nejen s tělesným utrpěním, ale i utrpěním duševním a s určitým sociálním vyloučením nebo aspoň omezením sociálního uplatnění. Především ale platí, že popálení patří do specializovaných center. I tady hraje roli čas – nejpozději do šesti hodin by měli být v rukou odborníků. I kdyby je měli jen prohlédnout, zvlášť to platí u dětí.

  • Lékaři při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1524/152396.jpg
  • Popálená záda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1524/152399.jpg
  • Lékaři při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1524/152397.jpg