Evangelium podle houslí opět v Ostravě

Ostrava - Unikátní velikonoční projekt - Evangelium podle houslí - je po roce znovu v Ostravě. Na hudebně-dramatickém představení skladatele Pavla Helebranda, inspirovaném moravskou lidovou hudbou a středověkým chrámovým divadlem, se v čele s Jiřím Pavlicou a skupinou Hradišťan podílí téměř 200 účinkujících. Pokud chcete navštívit nevšední představení, které je možné zhlédnout jen jednou do roka, organizátoři doporučují nezapomenout si vzít teplé kabáty. Včera měli diváci možnost vidět dílo letos poprvé, dnes v 19:30 máte v ostravské katedrále Božského Spasitele šanci poslední.

Velikonoce v Ostravě se dají slavit různě. Vedle vytvoření pořádných zásob čokoládových vajíček se totiž nabízí i duchovní alternativa - Evangelium podle houslí Pavla Helebranda. Loňská premiéra tohoto jedinečného projektu, jehož se účastní na 180 profesionálních umělců i amatérů, vyprodala katedrálu Božského Spasitele do posledního místa. „Je to jakoby na motivy, nebo inspirováno moravskou lidovou slovesností, chrámovým divadlem, a jsou tam různé formy lidového a archaického projevu, jako nářky, halekačky, sborové zpěvy, v některých místech se přidává i publikum,“ popisuje dílo sám autor.

„Ono to není ani divadelní představení, ani operetní nebo muzikálové, ani koncert. Je to tak trochu od každého něco. Je to dokonce částečně činohra a v jednom místě se dokonce jedná o pantomimu, což je naprosto unikátní věc,“ říká dirigent Petr Šumník.

„Je to opravdu představení pro celé rodiny, je to věc tradice. Jsou to pašijové hry, takže si myslím, že je každý schopen ho zhlédnout a něco si v tom najít. Člověk nemusí být ani věřící, může to být i pro ty, kteří se chtějí vrátit ke kořenům naší kultury,“ dodává organizátorka projektu Ilona Kučerová.

  • Jiří Pavlica a další účinkující autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152411.jpg
  • Foto z představení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152412.jpg