Božkovští v Plzni demonstrovali za chodníky a kanalizaci

Plzeň - Kvůli chybějícím chodníkům podél frekventovaných silnic, kanalizaci i proti popílkovému odkališti městské teplárny protestovalo ve středu v okrajové plzeňské části Božkov 230 místních lidí, tedy zhruba sedmina stálých obyvatel. Akce se zúčastnili i náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) a starosta městského obvodu Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner (ODS), organizátoři jim však nedovolili vystoupit. Podle politiků byla tato akce zbytečná, Božkov prý peníze dostává.

Dopravní situace je podle místních kritická a Božkov se v posledních letech stal tranzitním místem. Řidiči přes něj jezdí do obchodního domu Tesco, do Letkova, Tymákova a zkracují si tudy cestu na Prahu. V lokalitě se přitom počítá s obrovskou výstavbou domků.

Spolupořadatel akce Antonín Kříž:

„V Božkově chybí chodníky a kanalizace, která se tu slibuje už 20 let. Je to v ulicích, kterými dnes i s politiky procházíme, tedy Letkovské, K Hrádku a Ve Višňovce. Pohybují se tam děti, které tudy chodí do školy a nemohou jít jinudy, procházejí mezi auty.“ řekl jeden z organizátorů akce Antonín Kříž.

Telefonát Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

„Z kopce bez chodníků tu jezdí jako střelení, padesátku nedodržují. Přes Letkov si to zkracují na dálnici,“ řekl místní občan Petr Ludvík. Božkov podle něj byl rekreační oázou, ale postupně se všechno ničí. Z bývalé Klostermannovy stezky je popílkoviště teplárny. Místní dále protestují proti plánovanému obchvatu, který je ale podle nich průtahem skrz Božkov. Kvůli němu by se měla zbourat stará škola. „Chceme, aby se politici zamysleli nad jinými variantami,“ řekl Kříž. Škola by podle něj mohla být krásnou dominantou náměstí a investoři ji chtějí rekonstruovat.

Politici se prý snaží, jak jen mohou

„Investice sem proudí, ale ne v takové výši, jak si místní představují. Těch zanedbaných lokalit je více. Máme zcela zanedbaný Petrohrad, peníze je třeba dát do Koterova. Sháníme je skutečně, kde se dá, i když místní chápu,“ řekl starosta městského obvodu Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner. Na jednoho obyvatele Božkova bylo podle něj v posledních letech vydáno více peněz než na jiné části obvodu.

„Tuto akci pokládám za nadbytečnou. Přes rok místní lidi ujišťujeme, že pokud svolí k výkupu nebo směně posledního pozemku, v srpnu je stavební povolení na kompletní rekonstrukci ulic K Hrádku a Ve Višňovce a v listopadu začneme stavět,“ řekl náměstek plzeňského primátora Petr Rund.