Harrachovu hrozí exekuce

Liberec -  Město Harrachov je další v řadě českých měst, které se dostalo do velkých finančních problémů. Ty dosáhly takové výše, že mu nyní hrozí exekuce městského majetku. Vrchní soud totiž rozhodl, že musí zaplatit bezmála sto milionů korun za úvěr, který si město vzalo již v roce 1993.

Harrachov převzal před sedmnácti lety od tehdejšího státního podniku Crystalex rozestavěný dům. Město sice jeho stavbu dokončilo, úvěr ve výši sedmnácti milionů korun, který byl podle soudu na převod vázán, ale splácet nezačalo. „Tento fakt se neobjevil po celou dobu v účetnictví ani v rozpočtu města, takže tento závazek město Harrachov nikdy nepřijalo,“ upozorňuje starosta Harrachova Tomáš Ploc.

Podle vedení města podepsal sice převzetí úvěru tehdejší starosta Hendrych, ovšem bez vědomí zastupitelstva. „Ti zastupitelé, kteří v té době seděli na radnici, napsali prohlášení, že se nic takového neprojednávalo,“ uvádí harrachovský zastupitel Oldřich Jakubec.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Bývalý starosta na jakékoli dotazy České televize odmítal odpovídat. Jde o spory trvají dlouhých šestnáct let. Krajský soud v Hradci Králové dvakrát žalobu na město zamítl, teď ale Vrchní soud svým rozhodnutím přikázal městu zaplatit. „Jsou povinni zaplatit žalobci do tří dnů od právní moci rozsudku,“ cituje z rozsudku mluvčího Vrchního soudu Jana Fořta. „Nedovedu si to v současné době představit, jedno vím jistě, náš roční rozpočet by na to určitě nestačil,“ přiznává starosta Ploc.

Proto město chystá dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. „Já si myslím, že to rozhodnutí pro nás nakonec vyzní příznivě,“ doufá zastupitel Jakubec. V opačném případě totiž městu hrozí exekuce majetku. Mohlo by tak přijít třeba o školu nebo školku, o svůj podíl ve skiareálu nebo o cennou sbírku skla.