Božkov bojuje za vybudování chodníků

Plzeň - Obyvatelé plzeňské čtvrti Božkov už několik let marně bojují o vybudování chodníků na tamních frekventovaných silnicích. Pořád se ale nic neděje. Z Božkova se totiž během několika let stalo tranzitní místo, chodci tam musí doslova uskakovat před náklaďáky. Podle místních je jen otázkou času, kdy se stane neštěstí.

Ještě před pár lety projelo Božkovem několik aut za den a okrajová část Plzně spíš připomínala vesnici. Teď slouží božkovské ulice jako pohodlná výpadovka na Prahu. „Už několikrát mě málem přejeli i s dítětem. Nevím, kam mám potom uskočit,“ popisuje situaci v Božkově jeden místních.

Chodníky na silnicích nejsou a chybí i kanalizace. Tu slibuje město už dvacet let. „Splašky tečou po kraji silnice a v tom ti lidé musí chodit,“ říká Martin Štekl z Občanského sdružení Božkov.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Před osmi lety založili v Božkově občanské sdružení a snaží se s úřady situaci řešit. Bez výsledku. Rozhodli se proto k radikálnímu kroku. Tři sta lidí vyšlo včera na protestní akci do ulic. Podle vedení města jsou ale protesty zbytečné. Radnice situaci řeší, navíc někteří obyvatelé sami komplikovali realizaci oprav nesmyslnými požadavky. „Budeme se snažit, aby kraj tuto akci zařadil do svého rozpočtu. Vedení města je na to již tři roky připraveno,“ uvádí náměstek plzeňského primátora Petr Rund. „Na výstavbu chodníků bude vyčleněno šedesát milionů korun. S opravami se však tento rok ještě nepočítá,“ upozorňuje mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová. „Božkovští si musí uvědomit, že je těch lokalit více a každá má své problémy,“ dodává starosta Městského obvodu Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner.

Podle zdejších obyvatel jsou demonstrace jediným řešením, jak přimět politiky, aby začali jednat. A pokud nezačnou, bude se v Božkově protestovat a zastavovat doprava znovu.