Ostravští policisté objevili pervitinovou varnu a zatkli výrobce drog

Ostrava - Matku pěti dětí a jejího druha zatkli policisté přímo při výrobě pervitinu. Drogy vařili nejméně půl roku na chatě poblíž Ostravy. Žena se k výrobě drog policistům přiznala, její partner se přiznat odmítá. Mezinárodní organizace v čele s OSN dlouhodobě označují Českou republiku jako továrnu na pervitin a vyzývají vládu, aby zasáhla. Vláda chce co nejdříve prosadit novelu zákona o léčivech, která by měla znesnadnit výrobcům drog přístup k potřebným látkám.

Ani narození pátého dítěte nepřesvědčilo 37letou matku, aby skoncovala s pervitinem. Se svým 41letým přítelem, zkušeným narkomanem, si z této chaty u Ostravy udělala laboratoř na výrobu drog. Po policejní akci skončily děti u prarodičů a v ústavech. „Žena byla evidována v celostátním systému pátrání od dubna loňského roku, protože byla podezřelá z trestného činu zanedbání povinné výživy. Je matkou pěti dětí a na některé z nich v určitých intervalech nepřispívala,“ uvedla mluvčí Policie ČR Ostrava Gabriela Holčáková.

Pervitin podle policistů vařili nejméně jednou týdně. Sledovali je od loňského září, v minulých dnech je zatkli. „Je dokumentován prodej drogy v nejméně sedmdesáti případech s následným výdělkem zhruba 80 tisíc korun,“ potvrdil velitel TOXI týmu Policie ČR Ostrava Jiří Kopeček. Žena se na rozdíl od svého partnera k vaření pervitinu přiznala. Policistům dokonce podrobně popsala, jak drogu vyráběla.

Podle mezinárodních organizací patří Česká republika mezi největší výrobce drog v Evropě. Například podle Výboru pro kontrolu drog pochází 96 procent pervitinu z Česka. Vláda chce proti tomu zasáhnout a tlačí na to, aby ještě před volbami Parlament schválil novelu zákona o léčivech. Prodej léků s pseudoefedrinem, které se pro výrobu pervitinu používají, by se mohl brzy opět omezit.

  • Policejní záběry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1528/152727.jpg
  • Policejní záběry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1528/152728.jpg