V Libereckém kraji skončil další šéf záchranné služby

Liberec – Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje přišla za poslední rok už o druhého ředitele. Michal Havlíček skončí ve funkci posledního března, jako důvod prý uvedl vážné osobní problémy. Radní proto pověřili od 1. dubna vedením záchranky Stanislava Mackovíka, dlouholetého pracovníka záchranky, a v nejbližší době se chystají  vypsat nové výběrové řízení. Mackovík je sice krajským zastupitelem za KSČM, podle právníků krajského úřadu to prý ale zákonu neodporuje a nejde o střet zájmů.

Havlíček bude dál pracovat na záchranné službě v České Lípě. Od nástupu sociálních demokratů do čela Libereckého kraje jde už o třetí změnu na postu ředitele záchranné služby. Původní ředitel Zdeněk Kubr, který záchranku léta vedl, byl odvolán loni v srpnu pro podezření ze špatného hospodaření. Kubr byl členem opoziční ODS a za svým odvoláním vidí jen politické důvody. Pochybení, z nichž byl obviněn, odmítá. Krajské vedení ale podalo v prosinci trestní oznámení, protože audit údajně odhalil, že záchrance chybí majetek za více než milion korun. 

Kubra vystřídal Havlíček, který dříve řídil záchrannou službu v západní části Středočeského kraje. O pár měsíců později ho ve funkci potvrdilo i výběrové řízení, které vyhrál. Měl mimo jiné za úkol do poloviny ledna přijmout opatření, aby se v budoucnu nemohly nesrovnalosti v hospodaření opakovat. V únoru měl kraj jeho práci zkontrolovat a liberecký radní Zdeněk Bursa potvrdil, že kontroly pokračovaly i nadále a dosud ještě neskončily. Že by ale odhalily chyby v hospodaření i u nového ředitele, Bursa popřel. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Rozpočet bude muset být vyrovnán tak, aby provoz záchranné služby nebyl žádným způsobem ohrožen,“ dodal Bursa a zastupitel Libereckého kraje a pověřený ředitel ZZS Libereckého kraje Stanislav Mackovík (KSČM) doplnil: „Ve stávajícím systému se momentálně nic zásadního měnit nebude. Určitě se vypracuje analýza, která ukáže, jestli nám někde posádka nebo výjezdové stanoviště chybí.“

Krajská záchranná služba patří k největším krajským organizacím. Provozuje na území Libereckého kraje 14 stanovišť a kraj loni na její provoz přispěl 155 miliony korun. V letošním roce je v rozpočtu pro záchranku o pětinu méně financí, celkem 123 milionů korun. Vedení kraje však slíbilo, že ji během roku dofinancuje.

Pověřený ředitel záchranky je současně i zastupitelem Libereckého kraje, podle právního oddělení krajského úřadu jsou obě funkce neslučitelné. Stanislav Mackovík je rozhodnutý na funkci krajského zastupitele rezignovat.

Sanitka
Zdroj: ČT24