Úpravy koryta Vltavy pomohly archeologům

Český Krumlov – V Českém Krumlově končí práce na rozsáhlých protipovodňových úpravách. Jejich součástí bylo i prohloubení koryta Vltavy. A archeologové také poprvé představili předměty, které na dně řeky nalezli. Mezi nejstarší patří například římská mince ze třetího století, řada sošek i novodobé nálezy. Je jich tolik, že z nich badatelé připraví celou výstavu. Odborníky některé překvapily, jsou přesvědčeni, že mají velkou vypovídací hodnotu.

Bylo to poprvé v historii města, kdy systém hrází kvůli sérii protipovodňových úprav odhalil část říčního dna. I z míst, kudy voda tekla, bagry vytěžily desítky tisíc tun písku, bahna a kamenů. A také věci, které tady lidé v průběhu pravděpodobně osmnácti století poztráceli nebo vyhodili. „Z předmětů, které nás opravdu překvapily, to je ku příkladu výjimečná parohová prachovnice se zbytky zlacení. Máme celou řadu různých svátostek, různých plaketek, jsou to mnohdy doklady dálkových cest,“ uvedl archeolog Jihočeského muzea Ondřej Chvojka.

Právě nečekaně velký počet vzácných mincí, včetně římských, ale i sošek nebo knižních vazeb má podle archeologů poměrně velkou vypovídací hodnotu. „Nejsou to běžné předměty. Bezesporu svědčí o tom, že Český Krumlov byl už od 13. století velice významným městem,“ prohlásila archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová. Část nalezených předmětů je v současné době v restaurátorských dílnách. Nálezů je však tolik, že je vědci chtějí společně vystavit. „Ty předměty vydají už na velice pěknou sbírku,“ dodal Ondřej Chvojka.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Práce na protipovodňových úpravách v Krumlově již končí, vzniká zde například nový pětisetmetrový ostrov nebo zázemí pro vodáky. Právě ti si společně s majiteli restaurací a kaváren na těžkou techniku v řece nejvíc stěžovali. Letos už by situace měla být podle města výrazně lepší.

Činnosti v korytě Vltavy v Českém Krumlově by podle harmonogramu měly skončit do 31. května, s termíny však ještě mohou zahýbat výkyvy počasí.