Staroměstskou radnici čeká druhá etapa opravy fasád

Praha – Staroměstská radnice v Praze dostane nový kabát. Právě dnes začíná druhá etapa postupné opravy jejích fasád. Konstrukce začala loni na podzim a opravy potrvají do 23. července. Podle vyjádření magistrátu budou stát 21,5 milionu korun. Staroměstská radnice není pouze orloj, ale tvoří ji komplex několika domů, které byly postupně připojovány. Druhá část rekonstrukce se týká nárožního domu Wolfina z Kamene, nového traktu, tedy budovy s červenou fasádou a hlavním vstupem, torza Sprengerova křídla a domu U Minuty.

„Opravy se týkají nejstarší části radnice, tedy domu Wolfinova, který koupila radnice, jakmile to měla dovoleno od Jana Lucemburského roku 1338,“ řekl Pavel Jerie z Národního památkového ústavu. Gotický vstup do Wolfinova domu se třemi erby ještě pamatuje dobu Karla IV. Červený dům s renesančním oknem představuje ukázku gotických erbů, které již byly několikrát restaurovány. „Tyto dva nejstarší domy budou stěžejní částí opravy,“ prohlásil Jerie.

Druhá etapa rekonstrukce radnice bude komplikovanější

Rozhovor s Ondřejem Ševců a Pavlem Jerie (zdroj: ČT24)

Podle Ondřeje Ševců z Národního památkového ústavu, jenž se věnoval i první etapě oprav radnice, byla oprava prvních dvou fasád z 19. století jednodušší. „Nejdůležitější je stanovení vhodného barevného odstínu,“ podotkl Ševců. Portál z období pozdní gotiky, kterým prochází téměř každá svatba vycházející z radnice, a renesanční okno jsou podle Ševců klenotem Prahy.

O dostavbě Staroměstské radnice se neuvažuje. „Pražský magistrát nepotřebuje žádnou novou speciální budovu a kulturních sálů či jiných zařízení je v okolí dost,“ řekl Ševců. Její dostavba tedy pravděpodobně počká na další generace.