Plzeň má evropský unikát: kavárnu s neslyšící obsluhou

Plzeň – Západočeská metropole se může pochlubit evropským unikátem. Místní kavárnu Pierot Café obsluhují pouze neslyšící. Kavárna je chráněnou pracovní dílnou Plzeňské unie neslyšících. Díky projektu se podařilo zaměstnat lidi, kteří jinak hledají práci jen velmi obtížně. Návštěvníci se zase mohou naučit některé prvky ze znakové řeči.

Ukázky znakového jazyka jsou nahrané do počítače. Hosté kavárny si tak mohou díky interaktivní obrazovce, která je u každého stolu, objednat pomocí znakové řeči. Kdo ji nezvládne, může si pomoci pomalým vyslovováním. V nejhorším případě je k dispozici papír a tužka. „Není to jednoduché, ale dá se to naučit,“ řekla ČT jedna z návštěvnic.

Mezi neslyšícími je o práci v kavárně obrovský zájem. „Víc než šedesát procent neslyšících nemůže sehnat zaměstnání,“ uvedla koordinátorka projektu Martina Zahálková. Slyšící lidé si kavárnu poměrně rychle oblíbili. Nehraje v ní žádná hudba, a proto ji vyhledávají i studenti, kteří se zde mohou učit.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Unie neslyších zatím musí kavárnu v centru města dotovat. Brzy už to ale zřejmě nebude zapotřebí. „Máme z toho velkou radost, návštěvnost roste a odezva je hlavně mezi studenty a mladými lidmi. O to nám šlo,“ dodala Zahálková.

Kavárna
Zdroj: ČT24