Třebíčský zámek vstává z mrtvých

Třebíč - Příslib vysoké dotace na opravu zámku získalo město Třebíč. Zchátralé budovy vstupního křídla zámku nejsou využívané již zhruba 10 let a kazí dojem i Bazilice sv. Prokopa, která je na seznamu památek UNESCO a ke které se chodí stejnou bránou. Už před 4 lety tu měli s opravami díky dotacím z evropských fondů, ale nakonec plány zhatila kauza Budišov - údajné nadhodnocování rekonstrukce. Teď uspělo se žádostí samo město.

I když nakonec vinu policie nikomu neprokázala, zámek už stavebníci nestihli zrekonstruovat a dotace propadla. Teď má ale Třebíč peníze schválené podruhé. Z potřebných bezmála šedesáti milionů korun unie poskytne asi dvě třetiny. „Rádi bychom tady měli exponáty interaktivního charakteru, které budou zaměřeny na region, na jeho historii a máme pro to pracovní název - vnímání všemi smysly,“ popsal pro ČT představu budoucnosti vedoucí oddělení rozvoje města Třebíč Bedřich Mozor.

Na rekonstrukci městských budov by měly plynule navázat další rozsáhlé úpravy zámeckého areálu a to zejména v parku, a nebo v prostoru muzea Vysočiny, které patří kraji. „Za 186 milionů, což je devadesátiprocentní dotace z evropských fondů, plánujeme zrekonstruovat větší část zámku a vytvořit nové moderní expozice,“ říká mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová. Celý zámecký areál by se tak měl během následujících 3 let stát turisticky velmi atraktivním centrem Vysočiny.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)