V Ostravě se už strany připravují na podzimní souboj o radnici

Ostrava - Obě nejsilnější politické strany už mají jasno, koho na podzim vyšlou do boje o post primátora Ostravy. Kandidátku občanských demokratů povede současný náměstek Dalibor Madej. Sociální demokraté nominovali stávajícího primátora Petra Kajnara. Ostatní strany o svých kandidátech teprve jednají. Jak ODS tak ČSSD mají zároveň jasný cíl – vyhrát a získat většinu v radě – a to je také jedna z mála věcí, na kterých se stoprocentně shodují. Přesný termín komunálních voleb zatím prezident Václav Klaus nevyhlásil, spekuluje se o patnáctém a šestnáctém říjnu.

Česko letos čeká takzvaný supervolební rok. Politické strany teď sice upínají pozornost hlavně ke květnovým volbám do Poslanecké sněmovny, zároveň se už ale připravují na podzimní komunální a senátní volby. Ambice uspět v boji o radnici třetího největšího města v zemi hlásí všechny politické strany. Své lídry zatím nominovaly ODS a ČSSD.

Obě strany chtějí zlepšit životní prostředí ve městě. Občanští demokraté dále zdůrazňují rozvoj školství a kultury a efektivní fungování magistrátu. „Pro mě krize není žádná tragédie a naopak je to výzva,“ tvrdí kandidát na primátora za ODS Dalibor Madej.

Sociální demokraté zase hovoří o tvorbě nových pracovních míst a zvyšování kvality života v Ostravě. „Udělat to město atraktivní zase pro občany tak, aby je to tady bavilo, aby jim stálo za to zůstat, to znamená rozvoj kulturní infrastruktury, sportovní infrastruktury a nakonec je to třeba také otázka zeleně,“ říká současný primátor Petr Kajnar.

ODS vylučuje povolební spolupráci s KSČM, ČSSD je připravena ke koaličnímu vyjednávání se všemi stranami. „Úspěch je vyhrát volby a postavit primátora většinu v radě,“ prohlašuje Dalibor Madej o jasném cíli ODS. „My chceme uspět tak, abychom mohli být platnou silou nebo podstatnou složkou tady na radnici, abychom své programové složky mohli prosadit,“ hlásá pro změnu Petr Kajnar. Cíl mají dvě nejsilnější strany stejný, v programu se ovšem budou dost lišit. Kterému směru dají lidé zelenou, se uvidí až na podzim.

  • Petr Kajnar - kandidát ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1536/153600.jpg
  • Dalibor Madej - kandidát ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1537/153601.jpg
  • Program ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1537/153602.jpg
  • Program ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1537/153604.jpg