Skřípovští bojují proti ekologickým elektrárnám

Skřípov (Prostějovsko) - Boj s větrnými elektrárnami vedou obyvatelé Skřípova a Brodku u Konice nedaleko Prostějova. Pole mezi těmito vesnicemi bylo totiž vytipované jako ideální právě pro větrné elektrárny. Vedle dvou stávajících, které už tam stojí, by se jich mělo postavit ještě devět nových. Místním vadí, že narušují krajinu.

Za 130 milionů z evropských fondů loni Skřípov a Brodek u Konice nechaly vysadit stovky nových stromů, keřů, ale také vytvořit cyklostezky nebo rybníčky.  Už v té době ale bylo jasné, že na týchž pozemcích mají vyrůst i větrné elektrárny. Podle Hermana Ošlejška, bývalého starosty Skřípova, dojde výstavbou větrníků k narušení harmonie krajinotvorných prvků zdejší přírody.

Nedaleko Brodku už teď dvě elektrárny stojí, devět nových ale má být zhruba dvojnásobně vysokých. Místní se bojí, že stožáry uprostřed krásné přírody všechny případné turisty od návštěvy odradí. Proti stavbě už proto sepsali i petici.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Firma, která má elektrárny stavět, se ale brání. Byla to podle ní obec Skřípov, která se stavbou elektráren přišla. Dokonce si mezi svými stálými obyvateli zjišťovala, jestli by jim větrníky vadily a ti se k nim postavili kladně.

Výstavbou elektráren se bude ještě ve středu zabývat skřípovské zastupitelstvo. Na programu má potřebné změny územního plánu.