Domovům důchodců chybí peníze

Liberec - V Libereckém kraji po roce opět řeší problém s chybějícími penězi na sociální služby. Hlavně domovy důchodců mají jistotu jen do pololetí, maximálně do podzimu. Co bude pak, bohužel netuší. Stát letos poslal ještě méně peněz než loni a šetřit musí i kraj. Ten však bude mít jen letos výpadek v příjmech v řádu stovek milionů korun, což financování sociálních služeb dále zkomplikuje.

Liberecké sociální služby v krizi, chybí peníze

Domovu důchodců v Českém Dubu chybí na provoz přes čtyři miliony korun, tedy přibližně pětina ročního rozpočtu. Situace je podle vedení domova horší než loni. V září nebo v říjnu ale zavřít nemůže. „Budeme šetřit i letos, ale tato částka je tak velká, že si nedokážu představit, že bychom ji celou dokázali ušetřit,“ přiznává ředitel Domova důchodců Český Dub Radim Pochop.  

Reportáže Milana Brunclíka, Blanky Poulové a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Stejně jako loni i letos na sociální služby doplatí Liberecký kraj. „Při propadu rozpočtu o zhruba tři sta šedesát milionů korun financování sociálních služeb není jednoduché,“ upozorňuje radní Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Petráček. „Je to hlavně o prioritách, které Liberecký kraj má,“ dodává radní Libereckého kraje pro ekonomiku Zdeněk Bursa. 

Na sociální služby teď v kraji chybí asi devadesát milionů korun. Podle kraje nejen kvůli krizi a škrtům v rozpočtu. Ministerstvo podle něj snižuje dotace záměrně kvůli připravované změně systému financování sociálních služeb. Čím méně teď dá, o to víc pak připlatí kraje a obce. „Ministerstvo se chystá tu částku stlačit co nejníže, ale pro obce a kraje jsou to v tuto chvíli veliké částky,“ zdůrazňuje Pavel Petráček. „Snahou ministerstva práce a sociálních věcí je, aby financování bylo vícezdrojové,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Štěpánka Filipová.       

Jiné domovy důchodců v Libereckém kraji jsou na tom ještě hůř. Například ve Velkých Hamrech nebo v Pasekách mají peníze pouze do pololetí. Všichni tak spoléhají na to, že chybějící peníze doplatí Liberecký kraj. Přesto se škrtům domovy důchodců neubrání. O trochu lépe jsou na tom na Vysočině.   

Kraj Vysočina čerpá na sociální služby z evropských peněz 

Domov pro seniory ve Velkém Meziříčí nevyhovuje. Podobné je to i ve Žďírci u Jihlavy. Všude jsou malé pokoje, chybí koupelny, záchody. V obou případech pomůže letos stát. Nový domov se staví ve Velkém Meziříčí a ve Žďírci u Jihlavy se začne se stavbou v červnu. Loni kraji Vysočina chybělo na sociální zařízení ke konci roku sedmdesát jedna milionů korun. Stát peníze poslal, ale pozdě. „My máme peníze připravené tak, abychom byli schopni domovy pro seniory dofinancovat z rezervy, než to přijde od státu,“ říká náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl.   

Peníze mají letos i neziskové organizace. A to díky projektu z evropského sociálního fondu. „Téměř tři sta milionů korun v průběhu čtyř let zabezpečí veškeré financování služeb,“ podotkl radní pro oblast sociálních služeb kraje Vysočina Petr Krčal.

O práci v sociálních službách není zájem

Situace v kraji Vysočina je spíše výjimečná. Normální je v oblasti sociálních služeb spíše nejistota. To je i příklad Pardubického kraje. Na konci loňského roku hrozilo některým klientům soukromého penzionu pro seniory v Pardubicích, že skončí na ulici. Budova penzionu totiž nesplňovala bezpečnostní předpisy. Otázkou bylo, kam třicet lidí umístit. Domy pro seniory jsou totiž přeplněné. „Čekací lhůty u domů pro seniory, které jsou v majetku města, se pohybují bohužel v řádu několika let,“ nastiňuje vedoucí kanceláře primátora Pardubic Michal Zítko. 

Navíc seniorů přibývá. Peněz na péči o ně je naopak žalostně málo. „Do této oblasti bude nutné nasměrovat větší množství finančních prostředků,“ tvrdí radní Pardubického kraje Miloslav Macela.   

A dalším problémem je, že o práci v sociální sféře není mezi lidmi zájem. „Profese pracovníka v přímé péči patří mezi deset nejhůře placených profesí v ČR,“ připomíná Miloslav Macela. 

To by se mělo podle Pardubického kraje změnit. Hejtmanství plánuje reformu sociální péče. Místo výstavby nových domů pro seniory bude přibývat terénních pracovníků.

  • Život v „novém“ domově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1424/142321.jpg
  • Stáří autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1489/148832.jpg