Elektrárna Dětmarovice zkušebně spaluje palivo z ropných lagun

Ostrava - V Elektrárně Dětmarovice začaly zkoušky spalování směsi z ostravských ropných lagun. Pokud nebudou mít negativní dopad na životní prostředí, stane se elektrárna prvním tuzemským odběratelem paliva vyrobeného z lagun. To se zatím spaluje jen v Polsku. Zpožděnou likvidaci lagun to ale neurychlí, elektrárna chce odebírat jen malou část.

Dětmarovická elektrárna bude zkušebně spalovat palivo z lagun ještě zhruba měsíc. Zatím nezaznamenala žádné odlišnosti od běžného provozu, k uhlí totiž přimíchává jen necelá čtyři procenta směsi z lagun. Zatím se nepotvrdily ani obavy místních lidí ze silného zápachu. Starosta Dětmarovic Lumír Mžik (KSČM) potvrdil, že se vyřešili i komplikace spojené se zvýšenou dopravou, město teď čeká na výsledky zkoušek. Ředitel elektrárny Vlastimír Kontrik uklidňuje: „Vzhledem k tomu, že v průběhu zkoušky dodržujeme všechny legislativní předpisy, tak jsem přesvědčen, že se nikdo nemusí ničeho bát.“

Výsledky zkoušek by měly být hotové ve druhé polovině května. Pokud zkoušky dopadnou dobře, začne elektrárna spalovat palivo z lagun na podzim. Od sdružení firem Čistá Ostrava, které má jednu z největších ekologických zátěží v zemi zlikvidovat, by mohla elektrárna odebrat zhruba 30 tisíc tun paliva za rok.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

To ale nevyřeší problémy s odbytem a více než roční zpoždění likvidace lagun, které sdružení nedávno přiznalo. „Odbyt je zajištěn zhruba na 100 tisíc tun paliva z předpokládaných 380 tisíc tun. Největší problém je převis nabídky nad poptávkou na trhu s palivy a nabídka levnějších druhů paliv,“ vysvětluje mluvčí společnosti GEOSAN GROUP Vlasta Končelová.

Vyrobené palivo se podařilo prodat zatím jen do Polska, z tuzemských firem jedná sdružení kromě Dětmarovické elektrárny také například s Energetikou Třinec. Odběratelé, kteří by chtěli spalovat palivo z lagun, si musí nejdříve vyřídit potřebná povolení, provést provozní zkoušky a vyhodnotit dopad na životní prostředí.

Těžba uhlí
Zdroj: ČT24