Ryze ženský domov pro seniory přijal po 100 letech muže

Pilníkov – Domov důchodců v Pilníkově na Trutnovsku přijal po 100 letech první dva muže. Několik klientek posledního ryze ženského domova pro seniory bylo proti, vedení si i přesto od svého rozhodnutí slibuje zlepšení atmosféry a zkvalitnění života klientů. Pro některé je příchod mužů příjemné zpestření.

„Původní reakce byly rozporuplné, nicméně od té doby, co tady ti muži jsou, se situace obrátila,“ uvedl pro ČT ředitel domova Vít Petira. Právě on byl hlavním iniciátorem změny. A po několika společných dnech může být spokojený. Oba muži totiž do ženského kolektivu zapadli skvěle. Vlastimil Skřivánek i Josef Rejfek se shodují, že jsou na ně klientky příjemné a hezky je přivítaly. Jedna z nich – Eliška Červinková třeba věří, že to v domově nyní může být veselejší.

„Pro mladší důchodce to může mít takový dopad, že při dostatku energie se budou párovat a budou vznikat partnerské vztahy,“ schvaluje společné soužití mužů a žen psycholog Jeroným Klimeš. Ke dvěma průkopníkům by brzy měli přibýt další. Vedení domova chce, aby jich do konce příštího roku bylo deset.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)