Zámek v Chudenicích je v ohrožení

Chudenice (Klatovsko) – Starý Czernínský zámek v Chudenicích na Klatovsku bude možná v nejbližší době na prodej. Chátrá a obci, které památka patří, se nedaří sehnat peníze na opravu. Nejvíce trpí střecha, fasáda, avšak také expozice. Přestože obliba zámku mezi turisty stále stoupá, poslední žádost o dotaci necelého půlmilionu korun shodili úředníci Plzeňského kraje ze stolu. Pokud Chudenice dostatečné peníze neseženou, je obec rozhodnuta zařízení rozprodat a sehnat kupce i na objekt zámku.

V doslova katastrofálním stavu je na jediném, veřejnosti přístupném zámku na Klatovsku, střecha na východním křídle. Při větším větru dokonce odpadávají tašky a na mnoha místech do zámku zatéká. „Zatéká na půdu, teče i do expozic. Ze střechy padají tašky a fasáda odpadává,“ prohlásila správkyně zámku Miroslava Žáková. Zastupitelstvo Chudenic na provoz a nejnutnější drobné opravy zámku každoročně přispívá zhruba 200 tisíci korun ročně. Více si však se svým rozpočtem 6,5 milionu korun dovolit nemůže. „Chudenice kromě zámku mají ve své správě ještě rozhlednu Bolfánek a kapli sv. Anny,“ uvedl starosta obce David Klíma (TOP 09).

Krajský úřad Plzeňského kraje rozdal v rámci dotačních programů v oblasti památkové péče pro letošní rok 7,5 miliónů korun. „Z důvodu omezených finančních prostředků a počtu dodaných žádostí nebylo letos možné uspokojit více žadatelů z klatovského regionu v programu Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje. Na obnovu zámku v Chudenicích jsme do minulého roku z tohoto programu dotaci poskytli opakovaně,“ zdůraznila mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová. Kdy se začne s opravou střechy, není vůbec jisté. Pokud budou chudeničtí neúspěšní v získávání dotací i v příštím roce, není vyloučeno, že se zámek prodá. „Zámek uzavřeme, rozprodáme mobiliář a objekt nabídneme k prodeji, protože nám to zatěžuje rozpočet,“ potvrdil starosta Klíma.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Starý Czernínský zámek v Chudenicích je mezi veřejností stále více oblíben. V roce 2008 ho navštívilo tři tisíce, loni už to bylo více než pět tisíc lidí.

Starý Czernínský zámek v Chudenicích na Klatovsku bude možná v nejbližší době na prodej.
Zdroj: ČT24