Postižené Lence ukradli přímo v přerovské škole schodolez

Přerov - Případ lidské bezohlednosti šetří policisté v Přerově. Zatím neznámý zloděj ukradl ze vstupní chodby soukromé střední školy živnostenské pásový elektrický schodolez. Pomůcku přitom denně používala jedna ze studentek - devatenáctiletá Lenka Vysloužilová. Dívka, která je po obrně na vozíku, se teď do třídy ve druhém patře dostává jen s obtížemi. Přemístit šedesát kilogramů těžký schodolez přitom není nijak jednoduché. Zloděj proto podle policistů zřejmě nebyl sám. Za krádež mu teď hrozí až pět let vězení.

Ještě minulý týden ležel schodolez hned za vstupními dveřmi do budovy školy. V pondělí ráno jej už Lenka s maminkou hledaly marně. Schodolez je přitom pro Lenku naprostou nezbytností. Plošina s pásy, které kopírují schodiště, totiž dívku dokázala během několika minut dopravit na vyučování. K jeho obsluze stačil jeden člověk. Teď musí Lence do i ze schodů pomáhat dva lidé, další pak ještě nese vozík. „Zvládáme to tak, že mi pomáhají spolužáci. Díky bohu, protože jinak bychom to asi nezvládli,“ řekla okradená Lenka.

Špatný vtip – tak si nejprve všichni zmizení schodolezu vysvětlovali. Mnohem pravděpodobnější ale je, že pomůcku za sto dvacet tisíc korun někdo ukradl. „Já si teď už myslím, že by to mohl někdo zcizit, a buď s tím obchodovat, anebo to dokonce dát jenom do sběrných surovin,“ potvrzuje domněnku ředitel školy Vladislav Polívka.

Případem se už začala zabývat i policie. „Zda se jednalo o nepřiměřenou recesi, nebo o záměrné odcizení této věci, to je otázkou dalšího šetření,“ uvedla mluvčí přerovské policie Michaela Sedláčková. Náhradní schodolez by Lence mohla zapůjčit olomoucká organizace Trend vozíčkářů. Se žádostí o pomoc se na ni Lenčina maminka chce obrátit co nejdříve.

  • Bez schodolezu jen s cizí pomocí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1540/153945.jpg
  • Schodolez autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1540/153946.jpg