Hrad Grabštejn láká turisty na manýristické malby

Hrádek nad Nisou – O velikonočním víkendu naplno odstartuje nová turistická sezona na hradech a zámcích. Znovu se otevře více než stovka státních hradů a zámků včetně Grabštejna v Libereckém kraji. Ten se navíc bude muset pochlubit nově zrekonstruovanou hradní kaplí svaté Barbory. Grabštejn zasáhla v minulosti celá řada vojenských konfliktů, patřil i nějakou dobu Albrechtovi z Valdštejna. V roce 1655 vydal pak císař nařízení strhnout hradby. Grabštejn se stal ve 20. století sídlem československé armády, která ho obrátila doslova v ruinu. Obnova hradu stála od 90. let 20. století zhruba sto milionů korun. Hrad je považován za „manýristickou perlu Čech“.

Hrad Grabštejn se nachází u Hrádku nad Nisou, historicky na pomezí Čech a Lužice. Kaple svaté Barbory patří k nejvzácnějším částem hradu, který je opředen celou řadou tajemství. Historikové například dodnes nevědí, kdy byl Grabštejn založen. „Jisté je, že hrad již existoval ve 13. století,“ řekl Jiří Václavek, redaktor ČT.

V roce 1843 kapli zasáhl požár, po němž hrad nebyl zcela opraven. „Ve dvacátém století Grabštejn zažil ještě vojenský vpád. V posledních letech byl tedy náročně restaurován,“ konstatoval kastelán hradu Jan Sedlák. Hrad se tak po 150 letech dočkal původního vzhledu.

V kapli probíhá rekonstrukce od roku 1990, kdy ji převzal Památkový ústav. Kaple sv. Barbory je historiky nazývána „manýristickou perlou Čech“. „Malby tu byly po celou dobu patrné, mladší malby, které je překryly, ale změnily celkový výraz výmalby,“ řekl Radim Vácha, garant opravy kaple. Z velké části ale zůstaly původní malby z 16. století zachovány.

Manýrismus, styl na pomezí renesance a baroka, je znám především kvůli Praze, a to díky dvoru Rudolfa II. Za manýristickou podobu kaple může její tehdejší majitel Jiří Mehl ze Střelic, studující v Itálii a navazující v tamější oblasti styky. „Při přestavbě kaple si přivedl italské mistry a umělce na její výzdobu,“ podotkl Sedlák.