Supermoderní vybavení pro žáky průmyslovky v Bruntále

Bruntál - Žáci Střední průmyslové školy v Bruntále dostali zařízení za dva miliony korun. Do specializovaných učeben pořídila škola novou techniku, která rozšíří výuku a zlepší dovednosti žáků v oblasti informačních technologií. Jako jedni z mála v České republice mají studenti k dispozici i zařízení na svařování optických vláken. Obor informační technologie studuje v Bruntále asi 200 žáků. Minulý rok se na vysoké školy dostalo více než sedmdesát procent absolventů.

Ještě loni museli studenti pracovat na zastaralých počítačích se starými monitory, teď mají k dispozici nejmodernější vybavení - 63 nových kvalitních počítačů, na kterých mohou, díky jejich výkonu, spustit pro porovnání až čtyři operační systémy najednou. „Jsou tady speciální počítače, které jsou osazeny takzvanými směrovacími kartami, to znamená, že my jsme v této učebně schopni simulovat směrování na velmi velkých sítích,“ dodal pedagog na SPŠ Bruntál Jan Meca.

Mimo jiné mají studenti k dispozici i zařízení na svařování optických vláken. Optické sítě slouží k přenosu dat na větší vzdálenosti – např. mezi budovami nebo městy. „Já jsem určitě rád za toto vybavení, jelikož toto je vlastně praxe už na vysokou školu, když jsem tam byl na dni otevřených dveří, tak tam se bere to, co my tady probíráme,“ pochvaluje si student 4. ročníku Libor Blažek. Obdobné vybavení na svařování optických vláken nemá žádná jiná škola v Moravskoslezském kraji. „V budoucnosti, pokud bych se nedostal na vytoužený obor, což je robotika, tak bych se chtěl dostat do telekomunikací, kde bych pracoval s těmito optickými kabely,“ dodává student 3. ročníku Michal Klich.

V jedné počítačové laboratoři je díky nové technice možné nasimulovat síť o velikosti České republiky. Na vybavení přispěla téměř dvěma miliony korun regionální rada Moravskoslezsko a sto padesát tisíc zaplatila škola ze svého rozpočtu. „Rada Moravskoslezsko doposud podpořila celkem třicet projektů modernizace výuky. Celková částka představuje 133 milionů korun,“ potvrdil mluvčí rady Michal Sobek.

  • Studenti SPŠ Bruntál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154300.jpg
  • Učebna s novými počítači autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1544/154301.jpg