Předseda karlovarské kulturní komise byl odvolán

Karlovy Vary – Vedení karlovarského magistrátu odvolalo z funkce předsedu městské kulturní komise Ivana Šenderu. Jeho a bývalou vedoucí odboru kultury (nyní lázeňství) radní podezřívají, že ovlivňovali výběrová řízení a uzavírali pro město nevýhodné obchody. Oba dva ale říkají, že jde o vykonstruovaná nařčení, a hodlají se prý bránit.

Tím, že odbor kultury objednával různá vystoupení na významné kulturní akce přes servisní organizace, připravil město o statisíce korun, alespoň to říkají pracovníci vnitřní kontroly magistrátu. Potvrzuje to náměstek karlovarského primátora Petr Keřka (ODS). Vedoucí odboru vnitřního auditu a kontroly Josef Bečvář informoval, že k ovlivňování veřejných zakázek docházelo za situace, kdy byli předseda i bývalá vedoucí členy hodnotící komise.

Nehospodárně si měl odbor kultury počínat i při objednávání reklamních pralinek s logem města. Tomáš Hybner upřesnil, že kancelář primátora objednává jeden kus přímo z výrobny za 11 korun a 50 haléřů, kdežto odbor kultury využil prostředníka, přičemž jedna pralinka s logem stála 15 korun a 50 haléřů. Jelikož se jednalo o šest tisíc kusů, rozdíl byl prý dost markantní. Podle vedoucí odboru lázeňství Marie Kubátové se cena za potištěnou pralinku pohybuje i kolem dvaceti korun bez balení, jako předražené to tedy nevnímá.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Marie Kubátová se nechala slyšet, že obvinění jsou účelová a nepravdivá. Podle bývalého předsedy kulturní komise Ivana Šendery (ČSSD) radní vycházejí z mylných informací. Říká, že dokumenty, kterými se bude bránit, dokazují, že kulturní komise vždy vybrala nejlevnější nabídku. Jestli vedení magistrátu případ předá policii, není jasné. Interní vyšetřování ještě neskončilo. O dalším postupu města rozhodnou radní v průběhu příštího týdne.