Primář chrudimské nemocnice nedobrovolně končí

Chrudim – Primář gynekologicko-porodnického oddělení chrudimské nemocnice František Liška musí opustit svoji funkci, rozhodlo o tom vedení zdravotnického zařízení. Vyhovělo tak stížnostem lékařů a sester, kteří právě kvůli neshodám se svým nadřízeným hrozili hromadnou výpovědí. Podle ředitele nemocnice neplnil primář dlouhodobě své povinnosti. Ten však jakékoli pochybení odmítá a zvažuje další kroky. Není vyloučeno, že celou situaci bude nakonec řešit soud.

Svízelnou situaci, zda dát výpověď primářovi anebo přistoupit na hromadný odchod celého oddělení, muselo vyřešit vedení chrudimské nemocnice. Spory na gynekologii skončily nuceným odchodem primáře. „Manažerská pochybení jsou součástí podané výpovědi panu primáři. Zaměstnanci se snažili poukázat na některé nedostatky v provozu,“ uvedl ředitel zařízení Tomáš Vondráček a radní Pardubického kraje Markéta Tauberová (ČSSD) doplnila: „Pan ředitel jako vrcholový manažer této organizace dostal naši plnou důvěru. Doufáme, že to řešení je správné.“

Primář gynekologicko-porodnického oddělení František Liška nevraživost ze strany svých kolegů nechápe. Připouští, že za stížnostmi může být boj o primářské křeslo: „Manažerské selhání kategoricky odmítám. Jsem tady devět let, a po celou dobu fungovala spolupráce bez problémů.“ Lékaři a sestry, kteří pohrozili hromadnou výpovědí, pokud primář zůstane, se ke sporu nevyjadřují. František Liška s postupem nemocnice nesouhlasí: „Výpověď považuji za neoprávněnou a nezákonnou. Zvažuji další kroky a ani řešení soudem nemohu vyloučit.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Primář Liška má dvouměsíční výpovědní lhůtu a zvažuje nabídku na práci řadového doktora. Pacientů gynekologicko-porodnického oddělení se spory nedotknou. „Provoz je plně zajištěn v dosavadní kvalitě. Dokonce zvažujeme i navýšení úvazku některých lékařů,“ potvrdil ředitel Vondráček.

Výběrové řízení na nového primáře gynekologicko-porodnického oddělení chce vedení nemocnice vyhlásit do tří měsíců.

Svízelnou situaci, zda dát výpověď primářovi anebo přistoupit na hromadný odchod celého oddělení, muselo vyřešit vedení chrudimské nemocnice.
Zdroj: ČT24