Frymburk se postaral o rozšíření sítě muzeí

Frymburk – Jediné muzeum na Lipensku má pro místní zvláštní význam. Mapuje život v oblasti v posledních staletích i nejradikálnější proměnu, která přišla se stavbou přehrady. V muzeu se tak mimo jiné objevily i některé exponáty dávno ztracené pod vodou. Rekonstrukce domu, ve kterém je muzeum umístěno, stála 12 milionů korun.

Hřebíky na dřevěném sloupku z fasády staré radnice ze začátku minulého století znázorňují, kolik lidí odešlo bojovat a počty válečných příspěvků. Po válce sloupek zmizel, historici ho objevili v Českém Krumlově. Odtud byl zápůjčkou vrácen do Frymburku, jak informoval ředitel muzea František Frantál.

Padesát let staré snímky, které ležely v archivu, ukazují, jak některé domy postupně mizely pod lipenskou hladinou. Boží muka jsou z pravého břehu přehrady, který hlídali pohraničníci. Poničený kamenný sloup měl skončit pod asfaltem lesní cesty, místní ho zachránili a ukryli.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pro místní má muzeum zvláštní význam, objevují tady dokumenty, o jejichž existenci vůbec nevěděli. Muzeum je v domě, který patří radnici. Jeho oprava si vyžádala 12 milionů korun. „Obec platila dva a půl milionu korun, z evropských fondů jsme pak získali deset milionů,“ nechal se slyšet starosta Frymburku Ota Řezáč.

Provozovatelé muzea ještě letos expozici doplní o dokumenty mapující válečné období i odsun Němců.