42 procent - taková je nezaměstnanost v Bílé Vodě na Jesenicku

Bílá Voda - S historicky nejvyšší nezaměstnaností se potýká Jesenicko. Lidí bez práce je tam už více než v severních Čechách a obec Bílá Voda drží se svou dvaačtyřicetiprocentní mírou nezaměstnanosti suverénní prvenství v zemi. O práci přichází i řada živnostníků. Podle analytiků může ekonomické záchraně tohoto regionu pomoci intenzivnější spolupráce s polskou stranou. Situace by se podle analytiků mohla zlepšit už na jaře, kdy alespoň část lidí najde uplatnění při sezonních pracích.

Bílé Vodě na Jesenicku patří v rámci Olomouckého kraje dva primáty. Jednak je vůbec nejseverněji položenou obcí celého kraje a zároveň se potýká s nejvyšší nezaměstnaností. Její míra činí neuvěřitelných 42 procent. „Před pár lety se tu dalo pracovat na státním statku, u lesů, v psychiatrické léčebně a tak dále, ale to vše nyní tady padlo,“ říká místostarosta Bohuslav Podsedník.

S katastrofální nezaměstnaností bojuje Bílá Voda už řadu let. Letos v únoru však historicky poprvé vévodí žebříčku nezaměstnanosti obcí v rámci celé České republiky. Obec, která lemuje hranici s Polskem, diskvalifikuje nízké vzdělání místních lidí a samozřejmě nedostatek pracovních příležitostí. „Mladí lidé, kteří jdou studovat, jdou mimo region a zjistí možnosti velkého světa. Zůstávají tam a málokdy se vrací zpátky,“ dodává starosta Miroslav Kocián.

Pro místní je mnohdy jedinou možností, jak získat práci, nechat se zaměstnat obcí. Na veřejně prospěšné práce jich starosta ale letos mohl přijmout jen dvacet. Obdobná je situace také v desítkách okolních obcí. Nezaměstnaný je tu každý pátý člověk. Ve statistikách úřadu práce navíc výrazně přibylo i drobných živnostníků, kteří přišli o práci. „Živnostníků je v současné době 400 oproti 200 evidovaných ve stejném období loňského roku, což je informace dost alarmující,“ uvedl předseda Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje Bořivoj Minář.

Starosta Bílé Vody vidí konkrétní možnost, jak situaci v pohraničí zlepšit - otevřít se více Polsku. „Polsko jsou pro nás možnosti a peníze pro tento kraj,“ řekl. „Je to výborná cesta, jak tento region pozvednout. Teď realizujeme asi sedm projektů v takzvané přeshraniční spolupráci asi za 150 milionů korun,“ dodal ekonom Krajského úřadu Olomouc Jiří Juřena.

  • Obyvatelé obce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154921.jpg
  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154923.jpg
  • Pohraničí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154924.jpg