Bývalý starosta kritizuje vedení Opatovic

Opatovice nad Labem – Radnice v Opatovicích nad Labem si stěžuje na bývalého starostu Jana Tikala. Vydává si svůj oběžník, ve kterém prý nepěkně píše o současném vedení obce. Radní poukazují, že nemá patřičnou registraci a povolení, a že tak porušuje zákon. Nechali proto jeho aktivity prověřit krajským úřadem. Jan Tikal se snaží zastavit přestavbu místní komunikace mezi Hradcem Králové a Pardubicemi na čtyřproudou silnici, je podle něj zbytečná. Spor se nakonec zřejmě bude řešit u soudu.

Oběžník bývalého starosty Jana Tikala „Opatky a Opati“ komentuje dění v Opatovicích a nešetří kritikou na adresu radnice. Podle místního úřadu, který vydává vlastní občasník, Tikal nesplňuje podmínky pro vydávání periodického tisku. „Nemám nic proti opozici a kritika samozřejmě existovat musí. Musí se však také pohybovat v rámci zákona,“ uvedl starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout (ODS). Bývalý starosta Tikal však namítl: „Posílám osobní dopisy všem občanům Opatovic a budu je posílat dál. Není to nic nezákonného.“ Jan Tikal je známým odpůrcem výstavby čtyřproudé silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na plánované trase proto skoupil miniaturní pozemek, spor se dostal až k vrchnímu soudu.

Vedení radnice má podezření, že bývalý starosta, který vystupuje ve veřejném zájmu, sám porušuje zákon. Stížnost má prověřit krajský úřad. „Obec nás požádala, abychom přezkoumali údajné porušování tiskového zákona. Žádostí se bude zabývat odbor školství, kultury a tělovýchovy,“ prohlásila mluvčí Pardubického kraje Magdalena Navrátilová a starosta Kohout dodal: „Od krajského úřadu očekávám, že aktéra a vydavatele toho plátku vyzve, aby podle zákona uvedl vše do pořádku a v rámci toho zákona mu udělil postih.“ Jan Tikal je však připravený: „Mám advokátní zastoupení, které mi radí, co můžu a nemůžu.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Jestli bývalý starosta Opatovic nad Labem porušuje zákon, by mělo být jasné do třiceti dnů.