Protipovodňová ochrana Prahy ještě letos, vyjma Troji

Praha – Podle náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka by letos měla být dokončena protipovodňová ochrana Prahy. Jedinou výjimkou zůstává území Troje, kde část opatření závisí na dostavění městského okruhu. Ochrana měla být původně dokončena už před více než rokem, hlavní město ale muselo čekat na schválení některých etap ministerstvem zemědělství, v Chuchli zase magistrát bojoval s odvoláními občanských sdružení.

Celkové náklady na vybudování protipovodňových opatření dosáhnou 3,17 miliardy korun. Dosud bylo investováno 2,7 miliardy korun, přičemž část peněz dostala Praha od státu. Celková délka ochrany proti velké vodě bude po dokončení všech etap činit přes 17 kilometrů.

S budováním protipovodňových zábran začala metropole v roce 1997. Původně byly navrženy na úroveň stoleté vody a jejich vybudování bylo rozděleno do sedmi etap. Po zkušenostech s velkou vodou z roku 2002, která ve městě napáchala škody za 27 miliard korun, bylo ale rozhodnuto připravované bariéry zvýšit o 30 centimetrů nad úroveň této povodně. Pouze na Zbraslavi byla výše zábran přizpůsobena stoleté vodě, navíc přibyla také další etapa v Modřanech.

Protipovodňové zábrany tvoří mobilní hrazení, zemní valy, různé zdi a zídky, přečerpávací stanice a také úpravy kanalizace. I po jejich dokončení zůstanou v Praze jednotlivé domy nebo celé čtvrti, které budou stát mezi řekou a bariérami. Patří k nim Lahovice a Lahovičky, Sedlec a některé budovy například na Zbraslavi, v Radotíně i na Malé Straně.

Do systému protipovodňové ochrany patří také centrální sklad v Dubči, ve kterém jsou uloženy veškeré mobilní zábrany. „Je zde skladováno 1 200 tun hrází, náhradní zdroje elektrické energie, mobilní plošiny, čerpadla, osvětlovačky pro noční montáž a další materiál,“ vyjmenoval Blažek. Součástí areálu, jenž má být dokončen do dvou let, bude také cvičný polygon pro nacvičování stavění zábran.

Výstavba protipovodňových opatření
Zdroj: ČT24