Stavba nové stáčírny v Přerově zapříčiňuje praskání okolních budov

Přerov - Stavba nové stáčírny a skladu pivovaru v Přerově znepříjemňuje život místním. Kvůli hluku, špíně a prasklinám na domech se obrátili na stavební úřad. Ten se dohodl s investorem na změně technologie. V historii stavby stáčírny a skladu pivovaru došlo ke změně technologie kvůli případnému negativnímu dopadu na okolní zástavbu už podruhé. Původně naplánované ražené piloty musely být nahrazeny vrtanými.

Havlíčkova ulice v Přerově zažívá podle svých obyvatel zemětřesení. V době výstavby nové stáčírny a skladu pivovaru jim praskají ze stavby špinavé fasády domů, rozestupují se sádrokartony a každodenní hluk znepříjemňuje život všem lidem v okolí. „Strašný hluk, prach, větrat se nemůže,“ popisuje jeden z obyvatel Havlíčkovy ulice Tomáš Rytíř. Stavební úřad v Přerově zaznamenal už pět oficiálních stížností a začal je s investorem řešit. Mimo jiné dohodl i změnu technologie.

V projektu bylo, že se bude lomený kámen hutnit, firma však změnila kámen na drobnější tak, aby vibrace nemusely být tak silné a navýšily počet pojezdů. Podle ředitele pivovaru Zubr Pavla Svobody byly nainstalovány sádrové terče, které jsou průběžně monitorovány. V případě, že by došlo k objektivnímu zjištění problému v souvislosti se stavbou, tak hodlá firma přistoupit k bezplatnému odstranění. Silnice, kterou stroje ze stavby zanášejí hlínou, se také pravidelně kropí. Její čištění ale komplikují zaparkovaná auta.

Reportáž Renaty Gájové (zdroj: ČT24)