Praha zažívá rozkvět přívozů

Praha – Šest linek přívozů přepravilo v Praze od roku 2005 skoro milion zájemců. Na některých už kapacita přestává stačit, jako třeba na lince z Podbaby do Troje, kde byla slavnostně pokřtěna už druhá loď. Tato linka je nejvytíženější v metropoli. Z loňských téměř 350 tisíc přepravených lidí jich právě tady přes Vltavu převezli více než třetinu. Setkávají se zde páteřní cyklostezky ve městě, a i to je důvod, proč tady jediná loď už přestala stačit.

Pražský primátor Pavel Bém prozradil, že jméno nové lodi je Skokan. Mimo jiné jde také o příležitost, jak využít severní parky, jako jsou Šárecké a Lysolajské údolí společně s parkem Drahaň-Troja, jak sdělil starosta MČ Praha-Troja Tomáš Drdácký. Město na provoz přívozů přispívá každým rokem víc. Zatímco v roce 2005 činila dotace 927 tisíc korun, letos Praha zaplatí 11,5 milionu.

Šestice pražských přívozů se už příští rok rozroste o další. Ten jako jediný nebude na Vltavě, ale na Berounce, a spojí městskou část Lipence s Černošicemi, jak informoval převozník První všeobecné člunovací společnosti Zdeněk Bergman. Přívozy spojovaly břehy v Praze od samotného vzniku města a v době největšího rozkvětu jich na Vltavě bylo kolem padesáti. Součástí městské hromadné dopravy se staly v roce 2005 a od té doby přepravily téměř milion lidí.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)