Česko zažívá boom zooparků

Jižní Čechy – Mezi zdroje, z nichž žijí soukromé zooparky, patří zejména vlastní peníze a dary mecenášů. V tuzemsku přibývají nezvykle rychlým tempem. Jen na jihu Čech otevřeli už třetí. Zbrusu nová adresa osmiletých medvědích sourozenců je ranč Větrovy u Tábora. Po dvanáctihodinové cestě sem dorazili z košické zoologické zahrady.

Na nový výběh i ošetřovatele si teprve zvykají. Místní strava jim chutná, denně každý z nich spořádá kolem sedmi kilogramů jídla, jak informoval ošetřovatel Lukáš Hrubý. Ranč patří k ojedinělým na Táborsku. Jeho provozovatelé si dali za cíl vybudovat uvnitř 30hektarový zoopark. Majitel zooparku Libor Hrubý si tak chce podle svých slov splnit svůj dětský sen.

Majitelé se teď postupně zaměří především na evropská zvířata. Libor Hrubý sdělil, že v současné době je na ranči 1 600 druhů zvířat. Další zoo funguje v Protivíně, v 11 teráriích pečují o 100 krokodýlů. Právě tady začínají rozmnožovat kriticky ohrožené druhy. Chovatel a majitel protivínské zoo Miroslav Procházka říká, že dochází k pravidelným odchovům.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Park zvířat je také u Borovan, na rodinné farmě chovají lvy a tygry. Podle pracovníků ministerstva životního prostředí podobných projektů přibývá, na každý se detailně zaměřují. „V případě, že chce park chovat více než 20 druhů zvířat, musí si požádat o licenci k provozování zoologických zahrad,“ dodala mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Nový zoologický program má i šumavský park. Jeho správci vybudovali speciální pozorovací sruby, ze kterých lidé sledují jelení zvěř.