Kaple sv. Rocha dostala příspěvek na opravu od rodu Lichtenštejnů

Úsov (Mohelnicko) - Rod Lichtenštejnů přispěl na opravu poutního místa ve svém bývalém panství na Úsově. Kaple svatého Rocha, která roku 1962 vyhořela a od roku 1997 dochází k jejímu postupnému renovování, je totiž v Česku unikátem. V Evropě jsou už jen dvě podobné, a proto byla kaple nedávno zařazena do Jakubské poutní cesty, která sdružuje památky po celé Evropě. Kaple na pahorku jihovýchodně od Úsova se využívá ke každoročním poutím.

Kapli svatého Rocha dala vybudovat kněžna Anna z Lichtenštejna, manželka Karla z Lichtenštejna, kolem roku 1624 v naději na zabránění morové epidemii, která se šířila Evropou v období třicetileté války. V našich končinách je podobná stavba raritou, neboť v období, kdy stavba vznikla, se manýristických staveb tolik nepostavilo.

Už po revoluci našla obec peníze na rekonstrukci, a tak má stavba novou střechu, obnovenou zvoničku či odkryté fresky. Podle místních je ale pořád co spravovat. Příspěvek téměř sto sedmdesát tisíc korun z Lichtenštejnského knížectví domluvil místní rodák, žijící v Německu. Přes Česko-německý fond porozumění teď probíhají jednání. „Klademe důraz zejména na oživování kontaktů mezi německými rodáky a současnými obyvateli obcí,“ poznamenal ředitel sekretariátu Česko-německého fondu porozumění Tomáš Jelínek.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Obec chce žádat o peníze na dotaci ještě Olomoucký kraj a ministerstvo kultury a opravy by tak mohly začít už příští rok.