Rychlebské stezky nabízí unikátní svezení na horském kole

Olomouc - Olomoucký kraj má unikátní cyklotrasy pro horská kola. V kopcích kolem obce Černá voda na Jesenicku je buduje občanské sdružení Rychlebské stezky. První trasu otevřeli loni v září. Zatím ji vyzkoušelo přes dva a půl tisíce lidí. Cyklisti se zde proplétají mezi stromy a žulovými balvany, přejíždějí suťová pole i krkolomné lávky, klikatí se kolem kaskád horského potoka.

Trasy jsou určeny pouze pro horská kola, svým konceptem nemají v Česku obdoby. „Není to ježdění z bodu A do bodu B, jak jsme zvyklí u cyklostezek, ale jsou to uzavřené okruhy,“ vysvětluje zakladatel Rychlebských stezek Pavel Horník.

První tzv. single treky pro horská kola vznikly už před 15 lety ve Walesu. Stovky brigádníků, kteří se podíleli na zprovoznění stezek v Černé vodě, budují ale cesty netradičně z bývalých loveckých chodníků. I tak je stavba v těžkém terénu obtížná.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Cesty jsou podle místních hlavně pro náročné a fyzicky zdatné cyklisty. Prvních 24 kilometrů zprovoznili už loni, ale i letos se mají milovníci technického ježdění na co těšit. V květnu se má otevřít jedna stezka, pak ještě další dvě. Celkem hodlají lidé ze sdružení Rychlebské stezky nabídnout v tomto roce 60 kilometrů tratí, vzniknout by měla i základna se zázemím nebo půjčovna celoodpružených kol.

  • Rychlebské stezky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1552/155103.jpg
  • Budování Rychlebské stezky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1552/155105.jpg