Přerovský magistrát vyjde vstříc vozíčkářům

Přerov – Přerovský magistrát postaví díky státní dotaci ve své třípatrové budově výtah. To by mělo pomoci především lidem odkázaným na invalidní vozík, protože v současné době musí za vozíčkáři pracovníci magistrátu sejít dolů a vyřídit s nimi úřední záležitosti ve dvoře nebo v průjezdu. Program Bezbariérové obce běží třetím rokem. Ministerstvo pro místní rozvoj letos uvolnilo devět milionů korun a rozdělí si je pět měst.

Odbor sociálních dávek v Přerově navštěvují invalidé například při vyřizování příspěvku na péči či na provoz motorového vozidla. Aby tam mohli osobně, museli by absolvovat desítky schodů až do prvního patra, kde sídlí. To je však pro imobilní obyvatele nemožné. Absenci výtahu pociťují i samotní úředníci, kteří musí i několikrát během jednání nahoru a dolů.

Vyrozumění o dotaci přijde na přerovský magistrát do tří týdnů. Ministerstvo pro místní rozvoj přislíbilo podporu až do výše jednoho a půl milionu korun v souvislosti s rozpočtovými náklady. Podle tiskového mluvčího přerovského magistrátu Bohuslava Přidala by výstavba proskleného čtyřhranného tubusu měla stát dva miliony korun bez daně z přidané hodnoty.

Reportáž Svatavy Měrkové (zdroj: ČT24)