Národní dům v Karlových Varech má nového majitele, spory jsou u konce

Karlovy Vary - Zápisem nového majitele Národního domu v Karlových Varech do katastru nemovitostí skončily přes deset let trvající spory o budovu. Za chybu tehdejšího vedení magistrátu při privatizaci památky zaplatilo město miliony korun. Bývalý náměstek primátora, který měl před dvanácti lety na starosti majetek města, říká, že tehdejší primátor do připravené smlouvy nechal dopsat větu bez vědomí ostatních. „Díky této větě se stalo, že se dalo zapsat jako vlastnictví na nového majitele, aniž by byly zaplaceny jakékoliv peníze na účet města,“ vysvětluje Vlastimil Lepík.

„Je pravda, že celé zastupitelstvo tehdy několikrát předělávalo návrh smlouvy. Bylo to napříč celým politickým spektrem a teprve poté jsem byl pověřen podpisem,“ popisuje bývalý primátor Igor Savič.

Rekonstrukce začne do konce roku

Chybu se snažilo napravit dalších pět primátorů. Za soudní spory zaplatil magistrát během deseti let miliony korun. „Tuto částku bohužel zaplatí daňoví poplatníci,“ přiznává současný náměstek primátora Tomáš Hybner.

Spory už nejméně tři roky komplikují práci společnosti Eltodo, která je novým majitelem budovy a usiluje o její rekonstrukci. Zaplatí za ni stovky milionů korun. „V tuto chvíli velmi intenzivně pracujeme na dokončení jednání s našimi partnery, což jsou banky stavební společnosti a podobně,“ tvrdí mluvčí Eltoda Jan Rafaj. Podle zástupců magistrátu by noví majitelé budovy měli zahájit její rekonstrukci nejpozději do konce letošního roku.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)