Neposlušný tajemník ve sporu s hasiči

Karlovy Vary - Karlovarský kraj a hasiči kritizují radnici v Mariánských Lázních kvůli špatné spolupráci při některých ekologických haváriích. Podle kraje nereagovali mariánskolázeňští radní už dvakrát na výzvu k likvidaci jejich následků. Radnice ale pochybení odmítá a případ provází i řada dalších nejasností.

Krajský radní pro životní prostředí kritizuje zejména tajemníka úřadu v Mariánských Lázních, který měl v březnu odmítnout pomoc hasičům s tím, že už je po pracovní době. „Pan tajemník v podstatě prohlásil, že jim nepomůže a že se musí postarat sami. To už je podruhé, kdy udělal podobnou věc,“ tvrdí radní pro životní prostředí Karlovarského kraje Jaroslav Bradáč. „Hasičský záchranný sbor má opakovaně problém s kontaktováním vodoprávního úřadu v Mariánských Lázních,“ dodává náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Oldřich Volf.   

Podle tajemníka ale chtěl kraj v pátek 26. března večer nechat zlikvidovat následky po nehodě kamionu, která se ale stala už 18. ledna. Kvůli zamrzlé půdě tehdy nebylo možné vyteklou naftu odstranit. Miroslav Jašíček proto jakákoli nařčení odmítá. „Jde spíš o nějaké nedorozumění. Proto požádám pana radního o schůzku, abych s ním mohl o tom mluvit,“ říká. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Kraj přesto považuje postup radnice za nezodpovědný, už proto, že jde o lázeňskou oblast. „Může to ohrozit minerální prameny, tam se musí jednat rychle a účinně. Pokud by takovou věc udělal pracovník krajského úřadu, tak už pracovníkem úřadu není,“ uvádí Jaroslav Bradáč. 

Vedení města se problémem bude zabývat. Na druhou stranu ale tvrdí, že nemá dost peněz na to, aby mohlo platit úředníkům přesčasy z vlastního rozpočtu. „Když nás nutí, abychom drželi pohotovosti, tak se domnívám, že bychom na to měli dostat finanční příspěvek,“ argumentuje starosta Mariánských Lázní Jiří Chval.   

Krajský úřad teď zvažuje, že na Mariánské Lázně podá stížnost na nečinnost v případě likvidace následků havárie a neplnění povinností.