V Ostravě mohou děti létat na Měsíc

Ostrava - Děti letí na Měsíc - tak se jmenuje projekt, který žákům základních škol umožňuje stát se alespoň na chvíli astronautem. A to doslova. Mají na sobě skafandry a mohou si vyzkoušet i stav beztíže. Autoři projektu, na kterém se podílí i ostravská Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, chtějí tímto způsobem poodhalit dětem tajemství vesmíru. Velká expozice s několika atrakcemi je pro malé astronauty připravena v ostravském obchodním centru.

Být astronautem a letět do kosmu – sen mnoha chlapců, ale i dívek. NASA sice lety na Měsíc pro nejbližší roky odpískala, děti ale o svou vesmírnou misi nepřijdou. Čeká je měsíční modul, do kterého vstoupí ve skafandrech. Měsíční modul je upraven tak, že simuluje vstup do vesmírného prostoru. Děti na pár okamžiků zažijí stav beztíže a projdou se i po měsíčním povrchu. „Podle mého názoru je hlavní kouzlo v tom, že ty děti na sebe skutečně vezmou tu identitu toho astronauta a prožívají jakoby ten výcvik,“ myslí si vedoucí Hvězdárny a planetária Johanna Palisy Tomáš Gráf.

Děti si mohly prohlédnout repliky raketoplánů, umělé družice i unikátní Hubbleův vesmírný teleskop. Loni k němu NASA vypravila úplně poslední servisní misi. Účastnil se jí i Američan Andrew Festel, jehož žena má české předky. Do vesmírného korábu si proto vzal Nerudovy Písně kosmické a českou vlajku.

„Smyslem tady toho všeho je přiblížit dětem hravou formou dobývání vesmíru, astronauty, kosmonautiku a planety naší sluneční soustavy,“ říká průvodce expozicí Miroslav Pella. Projekt Děti letí na Měsíc vznikl v Portugalsku. Česká republika je devátou zemí na světě, ve které probíhá. Letos bude mít premiéru i v Německu. Expozici najdou lidé v ostravském obchodním centru. Potrvá do 18. dubna a je zdarma.

  • Malí astronauti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1556/155525.jpg
  • Přednáška pro děti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1556/155526.jpg