Středisko pro bezdomovce Naděje se zřejmě přestěhuje na Prahu 5

Praha – Centrum pro bezdomovce Naděje, které teď sídlí poblíž hlavního nádraží u Bolzanovy ulice, se zřejmě přestěhuje na Prahu 5. Praha 1 totiž plánuje, že místo Naděje vybuduje stanoviště sanitek záchranné služby. Radní si proto zadali zpracování studie, která má prověřit, kolik bude výjezdové stanoviště stát a jak bude jeho zřízení technicky náročné.

Až do roku 2007 sídlila Naděje v Bolzanově ulici, pak se ale středisko muselo přesunout. Radní první a druhé městské části s tímto dočasným řešením souhlasili s tím, že hlavní město sežene jiné prostory, kam se bude moci přestěhovat. Organizace má smlouvu do konce letošního května. „Je to palčivé téma občanské i společenské. Pan radní Janeček se obrátil i na mě, zda bychom nemohli centrum Naděje někde umístit. Přislíbil jsem mu pomoc a v tuto chvíli se vytipovávají vhodné prostory,“ uvedl starosta páté městské části Milan Jančík (ODS).   

Ředitelka pražské pobočky sdružení Petra Lakatošová potvrdila, že tuto informaci také dostala. Podrobnosti ale zatím nezná, času na stěhování prý není příliš. Radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS) dodal, že vedení města Naději přislíbilo, že případně bude moci na místě zůstat do té doby, než se zajistí přestěhování. 

Praha 1 již loni v létě oznámila, že by místo bezdomovců chtěla pod magistrálou vybudovat stanoviště záchranné služby. To by mělo zajistit lepší dojezdové časy sanitek v centru města. Řešení přivítal ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz. „Lokalita U Bulhara je velmi výhodná, protože umožňuje návaznost na všechny městské části,“ uvedl.   

Kdo dá na zřízení výjezdního stanoviště peníze, zatím není jasné. Starosta Prahy 1 Filip Dvořák uvedl, že radnice nyní zaplatí studii. O dalších penězích a o tom, zda se centrální městská část obrátí na hlavní město, se bude rozhodovat podle finanční náročnosti projektu.