Chanov se dočká střední školy

Most - Děti z mosteckého Chanova budou mít šanci absolvovat střední školu přímo v místě svého bydliště. Odpadne jim tak jedna z překážek ve studiu, nebudou už muset jako dosud dojíždět do Mostu. Učitelé z tamní střední technické školy za nimi totiž přijedou do Chanova. Rodiče si mnohdy stěžovali, že jejich děti špatně snášejí cizí prostředí, kde narážejí i na skryté projevy rasismu.

Na střední školu mají všichni. Tak hodnotí šance žáků, kteří vycházejí z deváté třídy, učitelé z Chanova. K výučnímu listu nebo maturitě se ale zatím dopracovalo jen několik místních mladíků a děvčat. „Někdy bývá brzdou i rodina, která často ani nemá zájem, aby dítě do školy chodilo,“ říká ředitelka chanovské základní školy Alena Ječná. „Rodiče často argumentují tím, že nemají na dopravu, že to je pro děti daleko a jsou v cizím prostředí,“ vypočítává některé námitky rodičů náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. „Rodiče sami říkají, že se o děti bojí, ale jak dalece je to pravda, to nevím,“ dodává Alena Ječná.   

Podle chanovských učitelů jde spíš o zástupné problémy. Přesto jsou pro další vstřícný krok. „My jsme podmínky připravili a teď čekáme, jak se to osvědčí,“ připomíná zástupkyně ředitelky chanovské základní školy Oldřiška Ráczová. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Od září bude v Chanově jedna třída střední školy. Ve stejné budově, do které budoucí studenti chodili jako prvňáčci. Podle autorů projektu už se teď nebude mít nikdo na co vymlouvat. „Tím, že je to v místě, kde bydlí, mohlo by to být motivující,“ domnívá se Hana Jeníčková. „Každý člověk, který tady má šanci dát dítě do učení, by za to měl být vděčný, protože to je budoucnost,“ uvádí otec žáka deváté třídy z Chanova Štefan Bažo. 

V Chanově se zatím bude učit jenom jeden obor. Budoucí skladníci s dobrým prospěchem ale mohou klidně přestoupit. „Perspektiva maturity tady určitě je,“ potvrzuje zástupce ředitele Střední školy technické v Mostě Karel Vokáč. 

Podmínka pro otevření prvního ročníku střední školy v Chanově je jediná: alespoň patnáct dětí musí zvládnout přijímačky.